Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Nyhetsdiskussion
2014-07-28

Expert: ”Inget stort tryck på Israel”

"Trycket på Israel är inte så stort att de behöver sluta. Det finns en del folkopinion, men inga regeringar som trycker på. Varken Ryssland, USA, EU eller Arabförbundet", säger Per Jönsson, mellanösternexpert till SvD.

Den här artikeln säger som det är och förklarar varför det ohyggliga mördandet av palestiner har kunnat fortgå ostört i tre långa och ohyggliga veckor. Förklaringen är tystnaden från USA, EU, Ryssland och Arabförbundet.

FN:s krav på vapenvila är i princip verkningslöst. Det menar Per Jönsson, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet. [...]

– Jag tror inte det kommer att påverka konflikten. Stormakterna som sitter i säkerhetsrådet stöder samtliga den israeliska sidans grundberättelse och samtliga är förfärade över effekterna på marken. Men ingen är beredd att gå Hamas krav till mötes, att blockaden av Gaza ska hävas innan det blir vapenvila, säger han.

Att det ska ta tre veckor innan FN kräver vapenvila tycker jag i sig givetvis både är en hjärtskärande tragedi och skandal, men också ett mäktigt exempel på vilken särställning toleransen för den isrealiska statens dödande av palestiner har. TIll dags dato har över 1 000 personer. Enligt FN är var fjärde dödad barn.

Det här fega uttalandet gjorde Sveriges statsminister för 19 juli på regeringens hemsida.

"Vi ser en upptrappning i Israel och Gaza som är ytterst oroande. Båda parter måste nu genast bidra till ett eldupphör så att vi kan få ett slut på våldet och lidandet för civilbefolkningen."

Det är smärtsamt att se denna ensidighet. Och jag noterar också att såväl Aftonbladet som DN fortsätter att använda vinjetterna "Krisen i Gaza" respektive "Gazakrisen", när det i själva verket handlar om ett Israels ensidiga och mycket blodiga attacker där även sjukhus och skolor har bombats.

Per Jönsson igen:

– Jag tror att det kommer fortsätta tills Israel blir nöjda, om det inte händer något extremt annorlunda. Trycket på Israel är inte så stort att de behöver sluta. Det finns en del folkopinion, men inga regeringar som trycker på. Varken Ryssland, USA, EU eller Arabförbundet.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.