Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Inrikes
2014-07-26

Uppsala: Stoppa Israels attacker mot Gaza

– Kan ni tänka er ett folk som vaknar upp på morgonen utan att veta om de kommer överleva dagen? Kan ni tänka er ett folk som lägger sig på kvällen utan att veta om de kommer överleva natten? Kan ni tänka er det?

Orden är Norhan Abu-Sultans under en demonstration i Uppsala idag till stöd för Gaza och mot Israels dödliga attacker. Norhan Abu-Sultan berättar också om hur flera människor som har dödats har haft ett testamente i bakfickan, för de har vetat att de kan bli dödade av de fallande bomberna när som helst.

 

Hittills har 900 människor dödats, varav 230 är barn. Mängder med hus har jämnats med marken och många skolor har förstörts. Israel har även bombat sjukhus. Men världens regeringar är tysta och låter attackerna fortsätta. Många av talarna är bestörta över hur omvärldens regeringar kan låta detta massmord ske.

– Vi kräver att regeringen slänger ut den israeliska ambassadören i protest. Det är dags att stödja Palestina, både med ekonomiskt bistånd och med humanitär hjälp och förnödenheter. För ett demokratiskt Palestina där muslimer, kristna, judar och palestinier lever sida vid sida, utan diskriminering, säger Obaida Alramahi från Palestinska folkets förening.

Han kräver också att offren ska få upprättelse och att en internationell oberoende utredning ska tillsättas för att ställa de ansvariga till svars.

 

Jeannette Escanilla från Vänsterpartiet frågar hur många fler palestinier som måste mördas för att Sveriges regering ska förstå att ockupationen måste upphöra och att Palestina måste erkännas som egen stat. Kravet att Europaparlamentet omedelbart bör suspendera sitt associeringsavtal med Israel ställs också.

– Omvärlden måste nu agera kraftfullt för att få stopp på våldet. Ansvaret vilar tungt på Israel men också på en omvärld som hitintills förhållit sig skrämmande passiv. Folkrättsbrott måste få konsekvenser.

– Det är dags att Sverige och världen agerar på riktigt. Isolera Israel och inför kraftfulla sanktioner mot den israeliska apartheidregimen. Israel är en ockupationsmakt och huvudansvarig för konflikten.

 

Omkring 400 personer deltog i demonstrationen. Arrangörer var Palestinska Folkets Förening, Yarmouk; Palestinsk-Syrisk hjälpkommitté (YPSH), Ship To Gaza, PGS.

 

Talen från demonstrationen ser du här.

 

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.