Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Nyhetsdiskussion
2014-08-10

Rik? Då är du troligen en skitstövel

Rika människor är snåla, egoistiska och tenderar att utnyttja andra och att luras. Det handlar om psykologiska effekter av personlig rikedom, enligt psykologen Paul Piff.

Ja, det här vet vi väl redan invänder kanske någon.  Men jag tycker det är skönt att få svart på vitt så fördomar kan uppgraderas tiil fakta med forskningens hjälp. Skämt å sido, det här är intressant och vad ojämlikhet gör med människors attityder borde diskuteras varje dag. Så här skriver Arbetet i sin intressanta artikel:

Psykologen Paul Piff från USA har gjort en serie undersökningar av vad rikedom och ojämlikhet gör med människor attityder. För att beskriva sina resultat har han skapat termen ”asshole effect”– rövhålseffekten.

– Att ha pengar behöver inte påverka någon på något vis, men rika har en stark tendens att prioritera sina egenintressen framför andra människors intressen. De har en tendens att utveckla egenskaper som vi lite stereotypt förknippar med skitstövlar, säger Paul Piff.

Paul Piffs undersökningar visar bland annat att de rikaste studenterna var betydligt mer benägna att tänka sig att stjäla och att folk i dyra statusbilar uppför sig sämre i trafiken och är dåliga på att släppa fram fotgängare medan de i billiga bilar alltid gjorde det. Hans undersökningar slår också hål på myten om att rika skulle ge mer av sin inkomst till välgörenhet, vilket inte stämmer.

Den rikaste femtedelen i USA skänker bort 1,3 procent av sin inkomst medan den fattigaste femtedelen ger bort 3,2 procent. Och de rika ger sina pengar till dem som redan har – konstgallerier, museum, universitet – medan de fattiga ger till dem som är i större behov av pengar.

Här är en rolig sak till:

Det var även så att de som bara tilldelades rollen att vara rik i större utsträckning la beslag på godis som barn skulle få än de som fick rollen att vara fattig. [...]

Den amerikanska psykologen kommer fram till att det här beror på att personlig rikedom kan skapa en känsla av överlägsenhet och av att vara förtjänt av mer än andra. Paul Piff säger att det kan utvecklas farliga sociala attityder. När en del i samhället blir rikare kan samhället bli mer narcissistiskt, mindre empatiskt och ovilligt att ta hand om de svaga i samhället.

Detta är väl inte egentligen något nytt. Många gånger har vi sett hur fattiga ofta är generösa att bjuda på vad de har medans många av de rikingar man träffat på uppvisat motsatt beteende. Men de psykologiska mekanismerna diskuteras allt för sällan. Frågan om det är rikedomen som komprometerar de rika och förstör deras empati eller om det framförallt är människor med dessa mindre sympatiska personlighetsdrag som blir rika, kan förstås diskuteras. Men att pengar gör något med människor är nog ändå rätt otvivelaktigt. Även om det som alltid finns undantag. Och att vara girig måste vara tråkigt och risken stor att det blir ensamt. Och det trots allt roligare att äta gröt tillsammans än fläskkotlett ensam. Kanske dags att befria de rika från girighetens isolering?

Dela artikeln

0 Kommentarer



ARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.