Deltagande media
TISDAG 18 DECEMBER 2018
Debatt
2014-08-24

Avskräckande eller Krigsavhållande förmåga

(Denna artikel av den kloke pensionerade översten Per Blomquist har jag fått tillstånd att publicera, /Lars Drake)

SLA ledarskribent skrev 23/7 ironiskt och insiktsfullt i Försvarsfrågan. Rubriken lyder: ”Ordkrig i väntan på ett försvar”. Och vidare: ”Vi har nästan – krig i utkanten av Europa. Ändå ligger intresset för försvarsfrågan kvar på låg nivå. Det rör ju inte oss. Än.”

Reinfeldt och Löfven är tysta, heter det. Vår utrikesminister Carl Bildt är kunnig, menar man. Ja! Men Carl Bildt och många med honom är på fel väg. En väg med avskräckningsvapen och avskräckningspolitik samt ensidigt stöd åt USA/Nato kan leda Sverige in i krig.

Tyvärr lägger M och S försvarspengarna på avskräckningsvapen – t exkryssningsrobotar och attackflyg. Detta låser Sverige i en hot- och avskräckningspolitik.

Rätt väg är ett kostnadseffektivt folkförsvar över hela Sveriges vidsträckta territorium. Detta kan ge hög krigsavhållande effekt förutsatt att Sverige för en trovärdig militär alliansfri politik – bättre uttryckt en trovärdig neutralitetspolitik.

Krigen är komplicerade företeelser. Antagonismen och konflikterna äger rum på många områden inte minst inom de ekonomiska, religiösa och militära sektorerna. Båda stormakterna anskaffar avskräckningsmedel – ballistiska missiler, kryssningsrobotar, avancerat flyg och ytterst finns kärnvapen för att hota. I krig med dessa avskräckningsmedel kan och bör Sverige inte delta.

Avskräckningsmedlen är gudskelov svåra att använda i lokala krig typ Ukraina. Alla vet att bruk av dessa kan leda till ett förödande kärnvapenkrig.

Med försvar av vårt vidsträckta svenska territorium kan Sverige starkt bidra till att hålla isär de två kärnvapenmakterna USA/Nato och Ryssland, som också har insatsstyrkor på nivån under avskräckning. Det är främst mot dessa och motsvarande som Sverige ska verka krigsavhållande. Skärningslinjerna med avskräckningsmedlen mellan stormakterna ligger väster om Skandinavien eftersom USA/Nato har sin styrka på oceanerna och Ryssland är instängt kontinentalt.

Sveriges krigsavhållande kraft ska verka både åt Väst och Öst. Sverige kan organisera ett starkt kostnadseffektivt krigsavhållande försvar genom sitt läge mellan stormakterna. Sveriges vidsträckta och relativt lättförsvarade territorium medger god försvarsförmåga mot en angripares insatsstyrkor. Svenskt försvar för rimliga ekonomiska resurser kan verka solidariskt både i Nordeuropa också för EU i Syd.

Per Blomquist

Ledamot i Kungl. Krigsvetenskapsakademien

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Lars Drake
    24 augusti 07:39

    SLA är Skaraborgs Allehanda