Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Nyhetsdiskussion
2014-08-24

Flyktingutspelet totalsågas av KI

Konjunkturinstitutet totalsågar Fredrik Reinfeldts uttalande om att flyktingar gör att vi behöver spara.

Det är med en stor portion ovilja jag fortsätter ge näring åt denna diskussionen, eftersom det Moderaterna med stor sannolikhet ville uppnå var att flytta debatten bort från frågorna om arbetslöshet, bristerna i skolan och vården, vinster i välfärden och andra viktigare frågor. Men samtidigt måste det mycket fula spelet att ställa utsatta människor mot välfärdsreformer genomlysas: Och utspelet totalsågas av Konjunkturinstituetet:

– Det är inte det som gör att vi behöver spara. Dessutom kommer en del av flyktingarna att ha jobb om fyra år, säger Jesper Hansson, prognoschef på KI.

[...]

– Det är märkligt, vi har ju länge sagt att det är underskott i de offentliga finanserna. Men ökad flyktinginvandring är inte det som gör att vi behöver bespara, det behövde göras redan tidigare, säger Jesper Hansson, prognoschef på KI, till Aftonbladet.

[...]

Enligt regeringen kommer den ökade flyktingströmmen leda till ökade kostnader på 12 miljarder kronor på några års sikt.

– Det inte är jättestora belopp jämfört med en del andra poster. Det var minus 53 miljarder i budgeten redan innan den här frågan dök upp.

Moderaterna och statsministern använder sig på ett mycket farligt sätt av flyktingfrågan för att flytta debatten. Enligt Konjunkturistitutet också på ett osakligt vis. Fredrik Reinfeldts uttalande och sätt att räkna har sedan tidigare fått skarp kritik och han pressades bland annat i partiledarutfrågningen. Att sedan människor avhumaniseras genom ord som "flyktingströmmar" irriterar mig också. Det är människor av kött och blod det handlar om, som flyr för sina liv. Dessutom kan man ifrågasätta hur regeringen räknar.

KI vänder sig också emot att regeringen inte har tagit med i beräkningarna att ökad flyktinginvandring också leder till intäkter.

– En del av flyktingarna kommer att ha jobb om fyra år, 2018, vilket ger mer skatteintäkter, så då finns det en intäktssida också. Om man pratar om budgetutrymme måste man ju prata om både intäkter och utgifter, säger Jesper Hansson.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt sätter i Dagens Arena beloppen i sammanhang och jämför med de 140 miljarder i skattesänkningar som Alliansen genomfört under sin tid vid makten, och att pengar inte räckt till bland annat bostäder och järnväg.

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Lars Drake
    25 augusti 13:34

    Anders Borg är fulständigt på det klara med att Konjunkturinstitutet här rätt. Detta är ännu ett fall av bedräglig propaganda. De slår medvetet in en kil mellan en svag grupp och folk i allmänhet. Dessutom gynnar de sitt stödparti SD.

  2. Jonas Karlsson
    27 augusti 22:42

    Jo, nog är det så. Kan ju påminna om lite andra av borgarnas skattesänkingar. - Sänkt bolagsskatt: 23 miljarder - Nedsättning arbetsgivaravgift unga: 23 miljarder - ROT + RUT: 17 miljarder - Jobbskatteavdragen: 100 miljarder Visst har vi råd, det är bara en fråga vilka som prioriteras; mer åt de rika eller ett solidariskt samhälle?