Deltagande media
TISDAG 26 MARS 2019
Inrikes
2014-08-27

Protester och ny polistaktik vid sd-möte i Uppsala

 

Halva innerstaden avspärrad, visiteringar, 120 poliser och förbud mot att hosta – polisen bjöd på ny taktik när Jimmie Åkesson idag kom till Uppsala för torgmöte.

 

Avspärrningar och kroppsvisitationer mötte uppsalaborna när de gick på gågatan vid lunchtid under onsdagen. 120 poliser hade satt upp avspärrningar vid alla fyra inflöden mot Celsiustorget där Sverigedemokraterna hade torgmöte. Vid avspärrningen från Stora torget var det tidvis köbildning för att komma igenom och många uppsalabor ifrågasatte rimligheten i avspärrningarna.

– Jag är på väg tillbaka till jobbet efter lunchen och det är inte klokt att man måste bli visiterad för att få gå mitt inne i stan, säger en av personerna vid avspärrningen som ligger mer än 100 meter från Celsiustorget.

 

Polisen kroppsvisiterade personer godtyckligt vilket irriterade många. Vid avspärrningarna satt också skyltar med texten ”Det är ej tillåtet att störa pågående torgmöte. Den som stör gör sig skyldig till brott.”

 

Vid Celsiustorget befann sig uppskattningsvis cirka 200 personer varav en stor majoritet kommit för att visa sin avsky mot Sverigedemokraternas rasistiska högerpolitik som ställer grupper mot varandra. Många stod med ryggen mot Jimmie Åkesson och pekade även finger.

 

Polis cirkulerade hela tiden på platsen och hotade att föra bort personer som buade under talen. Personer som hostade ska också blivit varnade för detta och hotade med att föras bort.

– Vi fick hela tiden olika information från olika poliser. Någon kom fram och sa att vi fick visa vårt missnöje när det var tyst. Sedan kom andra poliser fram och hotade att föra bort oss, säger en av personerna på plats.

 

Polisen förde också bort åtminstone en handfull personer. Många burop hördes även mot detta.

 

Noterbart är också att Sverigedemokraternas möte skedde på privat mark trots att ägaren S:t Per-Gallerian säger att de inte medgivit tillstånd, men att polisen trots det bestämt sig för platsen. Vid andra organisationers torgmöten har denna privata mark inte fått beträdas.

 

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.