Deltagande media
SÖNDAG 25 AUGUSTI 2019
Inrikes
2014-09-05

Moderaterna bryter mot vallagen med köpta annonser

Moderaterna fortsätter att bryta mot vallagen. Trots förbud mot politisk propaganda i närheten av vallokaler har partiet köpt annonsplats i direkt närhet till flera förtidsröstningslokaler i Uppsala.

Moderaterna anklagades under EU-valrörelsen för att systematiskt bryta mot vallagen genom att kedja fast gatupratare med partiets valaffischer precis utanför förtidsröstningslokalerna.

Valnämnden i Uppsala gick därför inför valen 14 september ut med ett förtydligande och hänvisar till bestämmelsen i 8 kap. 3 § vallagen, som statuerar att det i ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta inte får förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val.

”Enligt valnämndens enhälliga bedömning torde ett avstånd på 100 m från en val- eller förtidsröstningslokal i allmänhet vara tillräckligt för att propaganda inte ska anses ha förekommit intill ett röstmottagningsställe. Mot denna bakgrund anser valnämnden att ingen form av valpropaganda, som riktar sig till de väljare som är på väg till en val- eller förtidsröstningslokal för att rösta, får förekomma inom 100 meters avstånd från ett röstmottagningsställe. Detta med undantag för utdelning av valsedlar.”

Moderaterna och även Folkpartiet fortsätter dock bryta mot vallagen och har köpt annonser på affischpelare precis intill vallokalen vid Uppsala konsert och kongress. Moderaterna bryter även mot ovanstående på fler platser i Uppsala.

I vissa fall har även andra partier själva affischerat nära förtidsröstningslokaler. Förmildrande omständigheter skulle kunna vara att partiernas alla aktivister inte känt till bestämmelserna.

Moderaterna och Folkpartiets inköp av annonser som bryter mot vallagen har med all sannolikhet koordinerats av partiernas respektive valledningar vilket måste ses som betydligt allvarligare.

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Lars Drake
  05 september 11:31

  Det borde snarast anmälas till Uppsala Tingsrätt.

  • Jonas Karlsson
   08 september 00:20

   Skulle gissa att det är på gång med anmälan.