Deltagande media
LÖRDAG 20 OKTOBER 2018
Nyhetsdiskussion
2014-09-19

Hotar Putin fem städer i EU? ”Journalistik” á la DI, SVD och DN

 

Ukrainas president Petro Porosjenko anklagar Rysslands president Vladimir Putin för att hota fem europeiska städer. I Sverige kom denna omskrivna nyhet först i Dagens Industri. DI hänvisar till Süddeutsche Zeitung som bygger på dokument från EU:s utrikesförvaltning som tidningen kommit över. Hur sant är det?

Dagens Industri skrev den 18 september i en osignerad artikel:

”Rysslands president skräder inte orden. Nu har han hotat inte bara Ukraina utan även EU-länderna Polen, Rumänien och de baltiska länderna.”

Det detta påstående bygger på är följande:

”Om jag vill, kan ryska trupper inom två dagar stå inte bara i Kiev, utan även i Riga, Vilnius, Tallinn Warszawa eller Bukarest”, ska Putin ha sagt till Porosjenko.”

Porosjenko är en part i den konflikt som pågår i Ukraina och knappast en trovärdig källa. Den ukrainska regeringen har ljugit flera gånger tidigare och den har kallat den ryska humanitära lastbilskonvojen för invasion. Porosjenko och hans regering har gjort allt den kan för att överdriva hotet från Ryssland i syfte att få vapen till sitt inbördeskrig och pengar för att hindra den ukrainska ekonomin från att kollapsa.

Det som däremot är trovärdigt är att Putin ska ha sagt till José Manuel Barosso i EUs Kommissionen att ”Om jag vill så kan jag inta Kiev på två veckor.” Lösryckt kan det tolkas som ett hot. Om man däremot tar med sammanhanget blir betydelsen en helt annan. Barosso hade i samtalet med Putin tagit upp påståendena om att Ryssland hade militär trupp i Ukraina. I syfte att visa att så inte är fallet svarar Putin att om de verkligen var intresserade av att invadera Ukraina skulle Ryssland ha segrat för länge sen. Inbördeskriget har pågått i över fem månader.

Den officiellt uttalade ryska politiken är att Ryssland inte avser att angripa något land. Det finns inget uttalat hot.

Tankarna förs vidare av Svenska Dagbladets Michael Holmström (SVD artikel). Han är en av de svenska journalister som skrivit mycket positivt om Nato och han har redan tidigare visat att han inte är så noga med fakta  (se här). En artikel med liknande innehåll finns publicerad i en annan tydligt Natopositiv tidning, Dagens Nyheter, av Kalle Holmberg (DN artikel).

Det påstådda hotet att ta fem europeiska städer passar perfekt om man vill propagera för en Natoanslutning. Natos nya insatsstyrka som nyligen beslutades i Wales framstår då som ett svar på det påstådda hotet.

I slutet av augusti sade Vladimir Putin till EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso att han ”kunde inta Kiev på två veckor”. I ett telefonsamtal i förra veckan trappade Putin upp sitt hot till fem nya länder.
- När jag så vill så kan ryska trupper på två dagar vara inte bara i Kiev, utan också i Riga, Vilnius, Tallinn, Warszawa eller Bukarest, sade Putin ordagrant till Ukrainas president Petro Porosjenko. ” SVD 18/9 2014

Problemet är att det är svårt att ”trappa upp” om det från början inte finns något hot.

Mikael Holmström hävdar också att det finns minst fyra bataljoner om 5-600 man, med personal för artilleri m.m. skulle det vara sammanlagt 4-5000 man.

- Det är bataljoner som är på krigsfot. De har pansarfordon och är därutöver är förstärkta med stridsvagnar, luftvärnsförband med robotar och artilleri som ger dem eldunderstöd. De olika förbanden roterar in och ut ur Ukraina, säger en baltisk regeringstjänsteman.
Att förbanden roterar innebär att påfyllning av ammunition, drivmedel samt tillförsel av personal sker inne i Ryssland.” SVD 18/9 2014

Det bygger på att någon i något baltiskt land påstår. Hur skulle så stora militära förband kunna röra sig över gränsen upprepade gånger utan att det finns ovedersägliga bevis för att så skett från Natos spionsatelliter? Några sådana bevis har inte presenterats. De satellitbilder som visats i pressen har så dålig upplösning att man inte kan se om det är kanoner eller skördetröskor på bilderna, som för övrigt saknar uppgift om tid och position. Att det finns frivilliga som strider på Novorossias sida har ingen förnekat så det är inte det saken gäller.

OSCE som bevakar de två gränsstationer som finns mellan Ryssland och Novorossia har inte sett någon transport av vapen eller stridsvagnar, däremot har ett antal personer rört sig i båda riktningarna. En bataljon under förflyttning är en mycket lång kolonn av fordon som är lätt att se från luften. En bataljon med tung utrustning förflyttas inte så lätt annat än på vägar.

Det är svaga argument som presenteras för att måla upp bilden av ett hot från Ryssland.

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Jonas Karlsson
    19 september 23:19

    Såna här texter som dissekerar mediar är alltid intressant. Så tackar för den! Det enda jag egentligen kan sakna är en väl en källa till samtalet mellan Putin och Putin och Barosso.