Deltagande media
SÖNDAG 25 AUGUSTI 2019
Nyhetsdiskussion
2014-09-24

När ska Sverige vakna?

OBS Aftonbladet Kultur inte ledarsidan

 

Kraftig kritik har framförts i en intern granskning av ett public service-företag i Tyskland mot dess bevakning av utvecklingen i Ukraina. Den ska ha varit fördomsfull, ensidig och ytlig. Vilket resultat kan man förvänta sig av en oberoende granskning av SVT? Och varför inte av pressen i stort?

Enligt Torsten Kälvemark på Aftonbladet:

”Det stora tyska public service-företaget ARD har fått förintande kritik för sin rapportering från krisen i Ukraina. Den kommer från företagets eget programråd, en opolitisk opinionsnämnd som granskat samtliga nyhets- och debattprogram under året och konstaterat att de generellt sett varit ensidiga, fördomsfulla och ytliga.
Enligt rådet har det saknats en ordentlig belysning av EU:s roll i förhandlingarna om ett associeringsavtal och speciellt av de punkter som varit svårsmälta för Ryssland. Majdanrörelsen har inte heller kritiskt granskats med avseende på Svobodas och de radikala nationalisternas position.”

Kritik har även framförts om att det varit en fokusering på Putin som person. Kälvemark skriver vidare:

”Bristen på förklarande journalistik har också varit påtaglig när det gäller avtalet mellan EU och den ukrainska regeringen den 21 februari och den roll som högerextrema grupper spelade för att frångå denna överenskommelse.”

Det sista kan ses som en omskrivning för den kupp där fascister med våld tog makten över myndighetsbyggnader, misshandlade talmannen m.fl. och sköt med automateld mot presidentens bil. Dessförinnan hade de dödat ett antal poliser. Det avtal som nämns avsåg bl.a. nyval och hade ett brett stöd i parlamentet.

Det här granskning skulle behövas i Sverige också. I stort sett samma kritik kan framföras mot SR/SVT, men anmälningar Granskningsnämnden har avfärdats utan att någon analys presenterats. Jag har själv anmält två program (jag har inte orkat anmäla allt som borde anmälas). Jag vet att det kommit in flera andra anmälningar från personer som är mycket insatta i vad som hänt i Ukraina. Jag saknar förtroende för Granskningsnämnden, den är inte oberoende. Det skulle behövas en granskning genomförd vid ett av våra universitet.

Det är intressant att detta presenteras på Aftonbladet Kultur. Aftonbladets ledarsida tillhör ju de värsta i Sverige på att förvränga fakta om utvecklingen i Ukraina och Rysslands roll. Frågan är när Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommer till insikt om hur skev rapporteringen varit. Allianspartierna, som vill att vi ska gå med i Nato, ser sannolikt den skeva rapporteringen som en fördel. Så där finns nog inget intresse av ett uppvaknande.

 

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.