Deltagande media
TISDAG 18 DECEMBER 2018
Nyhetsdiskussion
2014-10-01

Netanyahu försöker dupera världsopinionen utan att lyckas

Ett referat som kopierats från TT

 

Flera svenska tidningar har haft referat av Netanyahus tal i FN:s Generalförsamling den 29/9 som bygger på TT-Reuters, däribland Aftonbladet. Det finns dock mycket som inte har tagits upp i sammanhanget.

Det är nog inte många som imponerades av Israels premiärminister när han framträdde i FN (Netanyahus tal). Hans huvudnummer var att bunta ihop IS med Iran och Hamas. Inte förvånande jämfördes de dessutom med nazisterna under andra världskriget. Syftet var sannolikt att utnyttja den negativa attityd som finns mot IS för att hetsa mot Israels motståndare Hamas och samtidigt slå mot Irans påstådda kärnvapenprogram. Det var så magstarkt att t.o.m. USA, som i vått och torrt brukar ställa upp på Israels sida även nar landet begår folkrättsbrott, har markerat mot hans inlägg (USAs reaktion). Netanyahu lurar inte många i flertalet av världens länder, Israels rykte är sämre efter den senaste massakern i Gaza än någonsin tidigare. Det mest troliga är att han talade till de trogna i främst Israel och USA.  

Jonathan Cook skrev en artikel 2010 som visar vad Netanyahu står för (Cooks artikel). Gammal kan man tycka, men artikeln är så intressant och det den tar upp så viktigt att man bör läsa den. Den bygger på vad Netanyahu sagt i en inspelning. Han sa bl.a. att han medvetet förde USA (Bill Clinton) bakom ljuset för att sabotera Osloavtalet. Han sa att USA är någonting som man kan manipulera och få dit man vill. Han sa dessutom att Israel måste slå så hårt mot palestinierna att kostnaden blir omöjlig att bära. Om någon någonsin trott att de ledande skikten i Israel haft en ärlig avsikt med fredsförhandlingarna bör denne ”någon” läsa denna artikel. Själv hävdade jag redan 2004 i en debattartikel i Svenska Dagbladet att fredsförhandlingarna kan jämföras med att ett rånoffer tvingas förhandla med en rånare (Min slutreplik). Fredsförhandlingarna används av Israel för att vinna tid så att den etniska rensningen kan fortgå och bosättningar kan täcka ett allt större område inom de territorier som behärskas av Israel.

 

 

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Jonas Karlsson
    01 oktober 19:32

    Ja, Netanyahu - snacka om extrimist. Få politiker i världen som uttrycker sig mer onyanserat (och bedriver en mer aggresiv omänskilg politik. Jämförelsen med IS eller att kalla UN Human Rights Council för "the terrorists' rights council" är belysande för den mannen.