Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Nyhetsdiskussion
2014-10-01

Praxis, undfallenhet och offerkoftor

Det hade varit kaxigare att tvinga de andra riksdagsledamöterna att ta ställning mellan en rasist eller en vänsterpartist som andre vice talman, menar Anne-Li Lehnberg, ledarskribent på Flamman.

Angående valet av riksdagens talman:

"Men frågan är om den slutna blankröstningen som V drev fram var optimal? Den bidrog till att försvaga Björn Söders mandat. Det blev en viktig markering och helt klart bättre än om Söder hade röstats igenom med acklamation. Men fokus hamnade återigen på ”SD mot etablissemanget”. Något som sverigedemokraterna själva trivs oerhört bra med. Den här gången fanns inte ens något alternativ till SD.

Vänsterpartiet verkar ha gjort bedömningen att det skulle vara negativt att förlora en omröstning mot SD i riksdagen. Kanske det. Men som det blev nu förlorade man omröstningen ändå. Lämpligast hade varit om exempelvis MP, som riksdagens fjärde största parti hade gått fram med en motkandidat till Söder. Nu skedde inte det. Då hade det kanske varit ett kaxigare alternativ att tvinga de andra riksdagsledamöterna att ta ställning mellan en rasist eller en vänsterpartist som andre vice talman. Om V förlorat omröstningen hade de vunnit genom att visa på andra skiljelinjer i svensk politik än dem offerkoftorna i SD drar fram."

Kan bara instämma här. Visst hade det varit så mycket bättre att föra fram en egen kandidat. Det är möjligt att V hade förlorat. Kanske hade borgarna lagt ner sina röster. Kanske hade de kunnat säga att de inte ville ta ställning mellan dessa båda alternativ. Det vore isf förbannat avslöjande. Det viktigaste är nog just det om kaxigheten, om att Vänsterpartiet måste vara offensivt - visa på alternativ, polarisera där det är möjligt. Inte för sakens skulle eller för att spela rebeller, utan för att det är nödvändigt för att visa tydliga alternativ och skaka till massorna - alla dem som inser att vi är på väg åt fel håll och i sina hjärtan längtar efter ett rättvist och schysst samhälle - och för att kunna mobilisera en kraft för att förändra samhälelt.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.