Deltagande media
LÖRDAG 25 SEPTEMBER 2021
Nyhetsdiskussion
2014-10-13

Ukraina - ett tudelat land med fascister på ena sidan

 

En artikel som säger som det är i Ukraina har just publicerats. Något närmast unikt i svensk press. Typiskt nog har den inte publicerats på någon av de stora tidningarnas ledarsidor utan på Aftonbladet Kultur. Den beskriver ingående hur folk som inte ställer upp på den högernationalistiska euforin förföljs, fängslas, misshandlas och dödas. Två vänsterpartier har förbjudits. Det är inte bara i Donbassområdet som motsättningarna kommer till uttryck i öppen konflikt.

De två författarna, Per Leander och Aleksej Sachnin, skriver bl.a.:

 alla som kritiserar den ukrainska regimen beskylls för att vara separatister eller ryska agenter, även om man bara protesterar mot prishöjningar och sänkta löner till följd av de nyliberala reformerna.

 Jurij Tkatjev som jobbar på www.timer.od.ua, den sista oberoende nyhetssajten i Odessa säger att:

– I våras var det bara en liten minoritet i Odessa som var pro-rysk. Men i dag är det fler och fler som börjar se till Ryssland efter hjälp. De upplever de nya makthavarna som nazister och är rädda på riktigt

En av dem som driver på för att kriget ska fortsätta är affärsmannen Mark Gordienko, ledare för Medborgerliga självförsvarsrådet i Odessa, en av de många paramilitära styrkor som uppstod vid Majdan. Han gav ett tydligt svar på en fråga som indikerar att han är som fascister i allmänhet:

 Vad ska ni göra med alla människor som inte tycker som ni?
– Jag går med på följande kompromiss: Om de vill prata politik kan de få göra det med sina toalettstolar. Men om de kommer ut på gatorna så kommer vi att skjuta dem, säger han.

Information av detta slag har funnits tillgänglig länge. Det finns otaliga vittnesuttlanden, videoinspelningar och dokument som visar fascisternas framfart i Ukraina. Det som kommer fram i svensk press är bara en liten bråkdel av detta. Med tiden kommer mer att komma fram trots att våra tidningar gör vad de kan för att hålla oss oinformerade.

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Jonas Karlsson
    14 oktober 21:28

    Intressant som alltid. Och som tidigare sagt när det gäller Ukraina; en oerhört ensidig bild i svensk media i övrigt.