Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Nyhetsdiskussion
2014-10-14

Utdrag ur ”Partiledaren som klev in i kylan”

En kall januaridag 2012 samlades Socialdemokraternas innersta krets för ett två dagar långt möte. Den här gången tänkte man inte ge sig – Håkan Juholt skulle bort.

Få lär ha missat Daniel Suhonens bok "Partiledaren som klev in i kylan" om arbetarrörelsens kris och hur högerkrafterna i Socialdemokraterna avsatte Håkan Juholt. Aftonbladet publicerar ett utdrag ur boken och jag fastnade vid detta. (Från ett av mötena med verkställande utskottet)

"Damberg vred om kniven. »Du har en läggning att alltid vilja twista till, vilja förstärka, vrida om för att göra tydligare, hårdare, mer kraftfullt, mer retoriskt«, sa han. »Då glider man ett jack och till slut ligger man lite för långt från ursprungsmeningen.« Damberg fortsatte: »Det som är retoriskt på ett arbetarekommunmöte kan vara väldigt effektivt på att skapa problem i den mediala miljön"

Nu kanske detta bara var svepskäl för att bli av med Håkan Juholt. Men det är ändå rätt intressant tycker jag. Retoriken och stora delar av politiken idag är ju minst sagt torr. Håkan Juholt var däremot retoriskt något av en frisk fläkt vil jag minnas.

Kanske är det ändå så att media idag spelar en så oerhört avgörande roll att partiledarna inte ens vågar uttrycka sig ens hälften så fritt som de skulle vilja? Det gynnar ju såklart "förvaltningspolitik" utan visioner eller stora förändringar. Jag är inget fan av vulgär eller allt för grovhuggen retorik visserligen, men visst var det betydligt roligare med Juholt än med Löfven. Sen handlar politik givetvis om att förändra samhället. Det är viktigare än att framstå som en skön och glad snubbe.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.