Deltagande media
TISDAG 18 DECEMBER 2018
Nyhetsdiskussion
2014-10-15

Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt ville bomba i Libyen

Stoltenberg chockar Juholt

 

Detta att Sverige deltog i en illegal operation i Libyen i samarbete med Nato ser jag som mycket allvarligt. Att det allvarligt övervägdes om Sverige skulle vara med att bomba ett annat land är skrämmande. Jag anser att det är värre än utmanövreringen av Håkan Juholt.

 

FN:s Säkerhetsråd hade antagit en resolution om bl.a. flygförbud. Resolutionen syftade till att skydda civila och civila områden. Det fanns ingen legitimitet för den typ av omfattande bombningar av den ena sidan i inbördeskriget i Libyen som faktiskt genomfördes. (UN Resolution 1973/2011) Nye Natochefen ville bomba i Libyen för att norska flyget skulle få en chans att träna! Han passar i sin nya roll som ledare för en aggressiv krigsorganisation!

 Daniel Suhonen:

:" Nu har min bok nått Norge. "I møte med svensk partikollega begrunnet Jens Stoltenberg Libya-bombingen med at krigen var «utmerket trening for det norske luftvåpenet». Sentrale svenske sosialdemokrater skal ha blitt dypt provosert." (Daniel Suhonens hemsida)

Ur nosrks Klassekampen  (här):

12. mai tok den ferske partilederen kontakt med Stoltenberg for å høre hans meninger om krigen mot Gaddafi, og skal ha blitt møtt med et svar som sjokkerte ham: Stoltenberg svarte at det norske flyvåpenet hadde sluppet to bomber i hele sin historie. I Libya hadde norske fly allerede sluppet over 300 bomber. Operasjonen var «utmerket trening» for det norske forsvaret.

Om svenska politikers roll skriver tidningen:

Mona Sahlin hadde som leder for Socialdemokraterna støttet statsminister Fredrik Reinfelds ønske om å la svenske fly bombe mål på bakken i Libya. Da Håkan Juholt tok over etter Sahlin, snudde han partiet tvert om og nektet å støtte bombing av Gaddafis posisjoner. Reinfeld gikk med på et kompromiss der de svenske Jas Gripen-flyene kun ble brukt til rekognosering.
Da det svenske bidraget til alliansen mot Gaddafi skulle forlenges i slutten av mai 2011, gikk Juholt ut mot fortsatt deltakelse. Han møtte hard motstand internt i det sosialdemokratiske partiet, og ble hardt presset av den svenske regjeringen.
I et forsøk på å finne støtte til en svensk uttrekning fra Libya-krigen tok Juholt kontakt med Stoltenberg. Da skal han ifølge Daniel Suhonen ha fått til svar at den norske regjeringen ville fortsette engasjementet. Som en konsekvens av Stoltenbergs svar skal Juholt ha gått med på å forlenge den svenske operasjonen.

Finns det något annat omdöme än SKRÄMMANDE,  jo möjligen KRIMINELLT.

Dela artikeln

4 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Mårten Fjällström
  15 oktober 14:53

  I det här sammanhanget kan det vara bra att komma ihåg att inbördeskriget i Libyen fortfarande pågår, om än mindre intensivt.

 2. Lars Drake
  15 oktober 18:21

  Ja, och det är många som dött, fördrivits, torterats och hotats. Nato brukar inte lyckas med det de säger sig villa uppnå. Hur ofta är det bomber som löser mänsklighetens problem?

 3. Jonas Karlsson
  15 oktober 22:38

  Bra inblick i spelet bakom kulisserna.

 4. Clemens Lilliesköld
  16 oktober 21:44

  http://www.bbc.com/news/magazine-29603393