Deltagande media
SÖNDAG 25 AUGUSTI 2019
Miljö
2014-10-15

Vattenfall i listan över värsta mijlömålen

Vattenfall har nyligen nämnts i en rapport om varför internationella specialdomstolar för att överpröva politiska beslut är så kontroversiella.

Efter Fukushima-olyckan 2011 beslutade Tyskland att avveckla sin kärnkraft, Vattenfall med flera bolag inledde då en stämningsprocess mot den tyska staten inför International Centre for the Settlement of Investment Disputes (ICSID). Den processen pågår fortfarande och Vattenfall vill ha 3,7 miljarder euro i kompensation för de vinster de anser sig ha rätt till.

Det är den amerikanska organisationen Public citizen som har lyft upp den stämningen som ett exempel på hur det går när man ger företag rätt att stämma stater i internationella specialdomstolar, något som diskuteras att införa på bred front i TTIP-avtalet som nu förhandlas mellan EU och USA.

Det är okänt om den nya regeringen i Sverige, som ju äger Vattenfall, tänker agera annorlunda än sina företrädare. Det är information som ännu inte läckt ut, till skillnad från radioaktiviteten från Fukushima, som fortfarande läcker.

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Lars Drake
  15 oktober 18:19

  Ibland känns det lätt att skämmas för att man är svensk.

 2. Jonas Karlsson
  17 oktober 00:37

  Nu har Stefan Löfven beslutat att närings- och innovationsminister Mikael Damberg ska ansvara för styrningen av Vattenfall. http://www.regeringen.se/sb/d/18660/a/248173

  "En statsrådsgrupp har särskilt ansvar för att ta ett helhetsgrepp när det gäller styrning av Vattenfall i syfte att göra bolaget ledande i omställningen av energisystemet mot en högre andel förnybar energi.

  Statsrådsgruppen leds av närings- och innovationsminister Mikael Damberg och består också av miljöminister och vice statsminister Åsa Romson, energiminister Ibrahim Baylan samt finansmarknadsminister tillika biträdande finansminister Per Bolund.

  Statsrådsgruppen ska se till att få en komplett information över Vattenfalls verksamhet samt förtydliga styrningen och uppdraget för Vattenfall."

  Får se om det kommer påverka något.