Deltagande media
TISDAG 18 DECEMBER 2018
Kolumn
2014-10-22

Opinionsstudie om u-nånting-jakten

Veckans stora nyhet är inte en ubåt i Stockholms skärgård utan att svensk militär LETAR efter något i skärgården. ÖB vill att vi ska ta det hela på stort allvar. Men hur är det möjligt? Han har sagt att "Det är för jävligt att någon eller något är inne på det här sättet”, men det vet vi ju inte ..... det finns bara vissa indikationer.

Några privatpersoner har sett misstänkta föremål, ljusfenomen och konstiga vågor! I andra sammanhang brukar man inte ta tips om tjuvfiske eller UFO på särskilt stort allvar. Ett ryskt oljefartyg har legat utanför kusten och sedan rört sig bort från kusten. Det har jag svårt att uppfatta som särskilt starka argument. Tidigare har det förekommit till synes starkare argument om t.ex. nödsamtal till Kaliningrad eller ett foto på en man som går i vattnet nära ett militärt område (som visade sig vara en fiskare!), men de har dementerats ett efter ett.

Jag skulle gärna se en opinionsstudie som ställde följande fråga: Hur ser du på den militära underrättelseinsatsen i Stockholms skärgård? Svarsalternativ skulle kunna vara (flera alternativ kan väljas):

 1. Jag tar insatserna på stort allvar och tror att en u-båt eller annan undervattensfarkost kommer att hittas.
 2. Jag tar insatserna på stort allvar men tror inte att en u-båt eller annan undervattensfarkost kommer att hittas.
 3. Jag tror att insatserna inte finns något av militärt intresse att hitta
 4. Jag tror att insatserna har satts igång för att skapa rädsla så att försvarsanslagen kommer att öka.
 5. Jag tror att insatserna har satts igång för att skapa rädsla så att opinionen för ett Natomedlemskap stärks.
 6. Jag bryr mig inte om pågående mediespektakel.
 7. Jag vet inte.

Jag är övertygad om att två första alternativen inte får majoritet. Den svenska befolkningen verkar uppdelat i tre grupper. En som är djupt bekymrad över misstänkt främmande undervattensverksamhet trots att inget är påvisat och trots att det som eventuellt skulle kunna finnas inte innebär något hot. En annan grupp som inte bryr sig. En tredje grupp som skrattar åt alla påståenden som visat sig vara felaktiga ett efter ett. (Sen har vi en liten grupp som äger aktier i vapenindustrin som kommer att tjäna på detta och en del journalister som får mer att göra. De skrattar nog också.)

Dela artikeln

5 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Valentina Södergren
  22 oktober 21:58

  En bra idé om en opinionsstudie, Lars. Vilka skulle kunna genomföra den?

 2. Jonas Karlsson
  23 oktober 10:54

  Ja visst vore det intressant. Men jag tror tyvärr att hysterin som varit, trots att den kan tyckas ha gått över gränsen, ändå är effektiv som argument för anslutning till Nato. Sen får vi hoppas att folk inte sväljer det betet. Men vi lär få höra om "ubåtskränkningen" som argument under många år framöver skulle jag gissa.

 3. Lars Drake
  23 oktober 15:03

  Valentina, SIFO och jag ställer gärna upp och hjälper till. Jag har publicerat flera vetenskapliga artiklar som baseras på intervjustudier.

 4. Lars Drake
  23 oktober 15:06

  Jonas, ja den kommer att utnyttjas om och om igen, men jag undrar hur många som verkligen tar det på allvar.

  För övrigt steg Saab aktien med 12 % har jag sett. Det visste jag inte när jag skrev slutorden.

 5. Lars Drake
  23 oktober 15:08

  Angående oljefartyget som jag nämnde: det är inte ovanligt att bulkfartyg ligger still och väntar på order från ägaren vart de ska gå och hämta eller lämna last.