Deltagande media
TISDAG 26 MARS 2019
Utrikes
2014-11-01

Högintressant möte om framtiden för nya vänsterprojekt i London

”Vi är folket, vi är med folket, vi talar för folket, vi vill ta makten och makten ska utgå från folket. Detta är vår populism!

(Marina Prentoulis, representant för grekiska SYRIZA under mötet som hölls i London den 16 oktober)

På ett välbesökt möte i London ägde nyligen en högaktuell och mycket inspirerande diskussion rum mellan ledande aktivister från Left Unity och företrädare för spanska Podemos och grekiska Syriza. Utifrån nyligen gjorda erfarenheter av att försöka bilda politiska projekt baserade på massrörelser i södra Europa diskuterade vikten av nya, inkluderande, icke-sekteristiska, transparenta och gräsrotsdemokratiska partier - partier som kan erbjuda progressiva och radikala alternativ till de högerpopulistiska krafter som idag utnyttjar frånvaron av en stark vänster och arbetarrörelse i delar av Europa.  

Hela mötet filmades och kan beskådas här

På mötet diskuterades bl.a. framgångarna för Podemos och Syriza mot bakgrund av den politiska situationen i länder som Spanien och Grekland. I centrum stod vad det betyder att, vad som också var titel för mötet, ”göra politik annorlunda”. Gemensamt för flera av talarna var medvetenheten om vikten av att de nya politiska projekten utmanar den anti-politik som också frodas i det folkliga missnöjet med det kapitalistiska systemets nyliberalism och korruption. Många lärdomar av de senaste årens kamp lyftes fram.

Om nya politiska vänsterprojekt ska kunna utmana och skaka om de politiska förhållandena i önskvärd riktning behövs mobilisering bakom sociala krav, och att mobiliseringen är förankrad i gräsrotsorganisering i bostadsområden, i fackföreningarna och i andra offentliga arenor där människor lever och arbetar. Och organisationerna måste vara genuint demokratiska och transparenta. Så kanske man kan sammanfatta budskapet från mötet i ett koncentrat. Det är dock en ytterst ytlig sammanfattning av ett mycket rikt och entusiasmerande innehåll.

Tur nog för oss spelades hela mötet in och finns upplagt på Left Unitys hemsida. Att kolla in detta är definitivt värt tiden, och kan säkerligen hjälpa socialister här att höja blicken och ge insyn i en globalt mycket aktuell debatt/diskussion, som här hemma (än så länge) förs i alltför begränsad utsträckning.  

 

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Jonas Karlsson
  02 november 23:02

  Kul! Ska kolla mer på det snart. Tycker Podemos är väldigt intressanta. De bildades ju i början av 2014 och fick 8 procent i europaparlamentsvalet. En av de grejer som verkar gått hem är att de inte tar emot de höga lönerna utan maximalt €1,930 per månad (enligt wikipedia). De verkar ha en hel del rätt okonventionella metoder, bl a för fastställande av lista där två olika helt slutna listor ställdes mot varandra och sedan omröstning över Internet. Kanske bara grej för att enkelt komma igång eftersom partiet är helt nystartat. Också att vem som helst kan skriva resulutioner som sedan antas genom intern omröstning. De växer också oerhört snabbt i medlemsantal och är nu över 170 000 medlemmar!

  Wikimpedia:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Podemos_%28Spanish_political_party%29

  • Jonas Karlsson
   03 november 11:25

   Läser idag att Podemos nu är Spaniens största parti med 27 procents väljarstöd! http://politica.elpais.com/politica/2014/11/01/actualidad/1414865510_731502.html