Deltagande media
LÖRDAG 15 DECEMBER 2018
Debatt
2014-11-05

Är USA en demokrati?

Nu har USA genomfört ett val igen, men hur står det egentligen till med demokratin? USAs Konstitution var ett steg framåt för mänskligheten när den antogs. Nu har den sedan länge passerat sitt ”bäst före datum”. En omodern och demokratiskt tvivelaktig del är valsystemet.

I USA är valen till Kongress och President inte proportionella. Det gäller att vinna i så många valkretsar som möjligt, inte att få så många röster som möjligt. En röst på ett parti i en valkrets är bortkastad när väl majoritet uppnåtts för det partiets kandidat. Det leder till ett tvåpartisystem som tenderar att hindra politisk förändring. Sådana icke-proportionella valsystem är vanliga i anglo-saxiska länder.

28 % av de vuxna som borde ha rösträtt var år 2008 inte registrerade för att få rösta, folk hindras från att registrera sig i många fall och det drabbar fattiga i högre grad än rika, flera valkretsar är manipulerade för att gynna republikaner och röstning sker på en vardag vilket missgynnar en del yrkesgrupper som har svårt att hinna till vallokalen efter jobbet. Valdeltagandet är lågt i jämförelse med t.ex. Sverige. Valkampanjerna betalas till stor del av de mycket kapitalstarka och de som har mest pengar i sin kampanjkassa tenderar att vinna. Kostnaden för det senaste valet (som inte är ett presidentval) ligger straxt under 30 mdr kronor.

Yttrandefriheten är garanterad i Konstitutionen, men huvuddelen av media ägs av mycket rika som driver sina intressen. USA har en tradition av organiserat våld riktat mot fackföreningar

Detta gör att det sammantaget finns goda skäl att klassa USA som en mellanform mellan demokrati och oligarki.

Dela artikeln

4 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Jonas Karlsson
  07 november 00:13

  Bra att det belyses. "Alla vet" (många iaf) att det är illa ställt inne i USA, men det tenderas ändå att "glömmas bort" i diskussionerna. Hur funkar det med registreringarna i USA, måste man göra det aktivt själv?
  I Virginia och Kentucky förlorar man sin rösträtt för all framtid om man blir dömd för ett brott, enligt Wikipedia..

 2. Abe Bergegårdh
  07 november 15:36

  Röstfusk är en tradition med långa anor i USA, som Andrew Gumbel beskriver i Steal this vote: dirty elections and the rotten history of democracy in america (2005). Där sjabblet med i Florida 2000 varken var ett undantag eller sjabbel. De ålderdomliga röstningsmaskinerna kom i förgrunden när det stora problemet var att tiotusentals personer rensades ut ur listorna av Jeb Bushs egen valkommission. Dessutom utfört av ett privat företag...

  Som Jonas tar upp ovan så införs en mängd restriktioner, som t ex att man blir av med sin rösträtt, ibland permanent, i många delstater om man blir fängelsekund. Så Lars fråga är högst relevant.

 3. Lars Drake
  08 november 09:55

  Man måste söka tillstånd för att få rösta och i stater som domineras av republikaner ställs en del krav, utöver det om fängelse över en viss tid, som gör att fattiga och en del andra inte får sådana tillstånd. Det är naturligtvis fullständigt i strid med demokratiska principer om en vuxen person en röst.

 4. Lars Drake
  08 november 10:01

  Nu råkade jag trycka på fel knapp, jag fortsätter. Robert Kennedy jr som f.ö. är miljöjurist har skrivit ett långt inlägg som är djupt kritiskt till bl.a. det som hände i valet 2000.

  Det faktum att två andra Natoländer, Estland och Lettland har betydande minoriteter av etniska ryssar som inte har rösträtt är inte något som talar för Natos "kamp för demokrati".