Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Nyhetsdiskussion
2014-11-06

Hundratusen mot "svenskan" i Bryssel

100 000 i protest i Belgien mot nya regering – känd som "svenskan" pga sina blå och gula partifärger.

I Belgien protesterar 100 000 personer mot den nyaregeringen i folkmun känd som "svenskan" på grund av sina gula och blå partifärger, skriver Aftonbladet.

– Budskapet är tydligt. Folk är arga, rasande. Den här regeringens politik är fullkomligt obalanserad, sade Marc Leemans, ordförande för fackförbundet ACV, enligt Reuters.

Även nyavgångne premiärministern Elio Di Rupo, vars vallonska socialistparti PS nu är i opposition, deltog i torsdagens protester.

– Det är inte normalt att man lägger budgetbördan på arbetarna, socialbidragstagarna, pensionärerna och familjerna, sade Di Rupo till tidningen Le Soir.

På sina håll bröt mindre våldsamheter ut. Polisen tog till tårgas och vattenkanoner och minst en polismotorcykel brändes upp av demonstranterna, enligt tidningen De Standaard.

"Svenskan" består av de två liberala partierna MR och VLD, de flamländska kristdemokraterna CDV samt separatistpartiet NVA. Regeringen, som tillträdde för mindre än en månad sedan, har bland annat kritiserats för planer på att höja pensionsåldern och slopa de årliga uppskrivningarna av existensminimum. Regeringsdebuterande NVA har därtill ifrågasatts för anklagelser om främlingsfientlighet och kopplingar till extremhögern och forna flamländska nazistpartier.

Stora protester även i Belgien alltså. Det verkar gå snabbt nu i Europa. Den ekonomiska krisen tycks inte vara i närheten av ett slut och massmobiliseringar och protester avlöser varandra i de mest explosiva situationerna på många årtionden. Intressant och galet hur ekonomiska systemet fungerar när högern ser lösningen på den höga arbetslösheten att höja pensionsåldern. Ja, visserligen ökar arbetskraftsutbudet vilket gör att lönerna kan hållas nere men det löser såklart inga problem, tvärtom.

 

 

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.