Deltagande media
LÖRDAG 20 OKTOBER 2018
Nyhetsdiskussion
2014-11-08

Aftonbladet ljuger

Gammal bild som inte är kopplad till gränskrånkning

  

Aftobladet igår: ”32 ryska stridsvagnar har rullat in i Ukraina. Det uppger den ukrainska militären till AFP.” Artikeln eller notisen har författats av Sebastian Hagberg.

Aftonbladet påstår att 32 tanks, 16 kanoner och 30 lastbilar passerat gränsen mellan Ryssland och Ukraina. Uppgiften bygger på uttalanden från ukrainsk militär. Det är verkligen inte första gången som regeringen i Kiev eller dess militär har påstått att rysk trupp och fordon har passerat gränsen in i Ukraina utan att kunna visa att det är sant. Tidigare uppgifter av detta slag har gång på gång kunnat avfärdas som rena påhitt. Syftet med att sprida denna typ av uppgifter är att skapa en känsla av att det nog inte är någon rök utan eld. Aftonbladets uppgift om att den ukrainska militären påstår att det har skett är i sig korrekt, men rubriken är "Ryska stridsvagnar in i Ukraina" vilket innebär att Aftonbladet gör bedömningen att det faktiskt har skett, som ju inte är bekräftat. Därmed bidrar tidningen till ryktesspridning.

Aftonbladet går vidare och påstår att Nato har bekräftat att uppgifterna stämmer. De hänvisar till Skynews. Om man läser innantill på den länk som tidningen lagt ut finner man följande text:

A NATO military officer said the alliance was looking into the reports, confirming it had seen an increase in Russian troops and equipment being moved along the Russia-Ukraine border.
"If this crossing into Ukraine is confirmed it would be further evidence of Russia's aggression and direct involvement in destabilising Ukraine," the officer said on condition of anonymity. (min fetstil) Skynews

Det som sägs är att Nato bekräftar ökad förflyttning av trupp och material utmed gränsen mellan Ryssland och Ukraina och att om de senaste uppgifterna om gränspassage bekräftas då …..

Även New York Times har motsvarande ståndpunkt på sin hemsida idag:

He (syftar på den militäre talesmannen) presented no clear evidence to support the claim, nor did the wealth of social media outlets in eastern Ukraine display any footage of a tank convoy. The Kiev government frequently made such claims that could not be substantiated during intense fighting between Ukrainian government troops and separatists earlier this year.
Neither NATO nor the Organization for Security and Cooperation in Europe, which is monitoring a cease-fire, could confirm the report. New York Times

NYT nämner att varken Nato, OSSE eller oberoende lokala källor har bekräftat att påstådd förflyttning av militär utrustning skulle ha förekommit. Notera att t.o.m. NYT hävdar att den ukrainska regeringen ofta kommit med denna typ av obekräftade uppgifter.

Nato har inte bekräftat att uppgifterna om gränspassage av 32 tanks, 16 kanoner och 30 lastbilar. Aftonbladets reporter kan inte läsa innantill och tidningen har med sitt inlägg fortsatt med sin hets mot Ryssland. Även om det i detta fall, mot alla odds, skulle bekräftas att uppgifterna är korrekta är det fullständigt oacceptabel journalistik.

Dela artikeln

3 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Lars Drake
  08 november 22:01

  Nu visar det sig att TT också ljuger och DN tar in det utan egen kommentar. SKANDAL!

 2. Jonas Karlsson
  09 november 01:09

  Bra Lars! Belysande, det är så våra rikstäckande stolta medier jobbar. Ryktesspridning och rena osanningar. Skönt när någon orkar gå till källorna, för det är oerhört viktigt och positivt att fler får upp ögonen för hur borgerlig media arbetar.

 3. Lars Drake
  09 november 13:59

  Ja Jonas i de här sammanhangen, Ukraina, Ryssland, m.m. är Aftonbladet som vilken borgerlig tidning som helst och ibland t.o.m. värre. Synapze måste fortsätta att vara en envis granskare inte bara av politik och ekonomi utan även av media som är en annan maktfaktor som tyvärr slickar makten medhårs.