Deltagande media
LÖRDAG 15 DECEMBER 2018
Nyhetsdiskussion
2014-11-12

Ukrainas ekonomi nära kollaps – är det en nyhet?

 

Dagens Industri som citerar TT skriver att Ukrainas ekonomi är nära kollaps. Det är ju i sig ingen nyhet att den är mycket svag, det har varit känt länge. Det nya är att Internationella bankföreningen (IIF) dömer ut Ukrainas ekonomi och hur allvarligt de ser på dess tillstånd.

 

Faktum är att det var rätt illa ställt med Ukrainas ekonomi redan före den våldsamma kuppen mot den folkvalde presidenten i februari i år. Det var en av förklaringarna till att folk protesterade. Under våren har IMF lovat att ge lån med kravet att konflikten i östra Ukraina måste lösas. Ryssland har haft oförskämdheten att kräva betalning för gas som levererats. Valutan har tappat nästan halva sitt värde i förhållande till dollarn sedan januari i år. Den ekonomiskt starkaste delen av Ukraina är just Donbass som har valt att gå sin egen väg. Där finns såväl gruvor som industrier.

 

Inbördeskriget har haft en mycket negativ effekt på den ukrainska ekonomin. Kriget tar resurser och förlamar en del av ekonomin. Lån från utlandet eller IMF och EUs bidrag till att betala de ryska gasräkningarna har inte täckt behoven. Det finns för lite egen kraft i den nationella ekonomin.

 

Ett av de allvarligaste problemen är att politiker och oligarker strider inbördes. Kuppen medförde inte att det blev en lösning på sådan inre splittring, bara att nya konstellationer av politiker och oligarker dominerar idag jämfört med tidigare. Det fascistiska inflytandet, som är stort pga deras organisering och våld snarare än pga folkligt stöd, medför en ytterligare dimension i den inre splittringen.

 

Det nya är att internationella bankföreningen uttalar sig så skarpt:

 

Den ukrainska staten är nära sammanbrott, varnar Internationella bankföreningen, IIF.

 

Statskassan är snart helt tömd, finanssystemet utslaget och oligarker på kollisionskurs kontrollerar politiken, enligt föreningens chefekonom för Östeuropa. …..
Striderna med separatisterna i östra Ukraina och ryska gasräkningar har redan i princip tömt statskassan. Och de delar av ekonomin som Kiev kontrollerar är krigshärjad och präglat av ett helt lamslaget finanssystem, utan fungerande banker.
Enligt Lubomir Mitov, IIF:s chefekonom för Östeuropa, måste Ukraina omgående få in 10—15 miljarder dollar ovanpå redan utlovat stöd från EU, IMF och USA.

 

Det är möjligt att regeringen i Kiev i desperation startar en ny storoffensiv i Donbass för att ena landet mot en ”yttre” fiende. De höga mänskliga kostnaderna av ett fortsatt krig mot rebellerna i öst och den dåliga stridsmoralen i armén är skäl nog att avstå, men det kan även falla på regeringens oförmåga att finansiera en sådan insats. Om regeringen hade gått med på kraven på federalisering som framfördes i östra Ukraina i mars hade situationen idag sannolikt varit oerhört mycket bättre, såväl mänskligt som politiskt och ekonomiskt. Nu återstår nog bara fortsatt förödande inbördeskrig eller en avknoppning av de östra delarna.

 

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.