Deltagande media
LÖRDAG 15 DECEMBER 2018
Nyhetsdiskussion
2014-11-16

Har Kiev gett upp i Donbass?

Nyheten är redan spridd över världen. Rubriken i Svenska Dagbladet idag: Kiev stänger banker och bolag i öst.

Enligt Senska Dagbladet:

Banker stängs och statliga institutioner upphör med sin verksamhet. Detta efter beslut av Ukrainas president Petro Porosjenko som berör de oroliga proryska regionerna i östra Ukraina. Dekretet, som publiceras på presidentkansliets hemsida, uppmanar alla statliga företag, institutioner och organisationer att avsluta sitt arbete inom en vecka, evakuera arbetare och - och möjligt - ta bort ägodelar och dokument.

Det har i och för sig inte gått igenom i parlamentet än, men det finns ingen anledningatt tro att det inte kommer att godkännas där.

Presidenten har också beslutat att de införa sådana undantag i humanitär lag som kan göras i krig i de ömråden som behärskas a rebellerna. Det innebär att Kievregeringen får svårt att använda beteckningar som  "antiterroroperation" för sina insatser mot rebellerna. Den enda adekvata termen blir nu "krig".

De två besluten innebär sammantaget att makthavarna i Kiev inte tar ansvar för Donetsk- och Luganskområdena. Det verkar som om de gett upp. Det finns trots det flera tecken på att Kiev förbereder en militär offensiv. Lidandet för människor som bombas kommer att fortsätta. Det finns en liten ljuspunkt. Igår slog rebellerna ut några artilleriställningar som använts av ukrainska armén för att bomba bl.a. civila områden i Donetsk. 

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Jonas Karlsson
    17 november 19:53

    Förberedelse för offensiv antagligen mao. Helt fantastiskt hur lite och oengagerat media kan rapprotera om krig i ett land som bara ligger 80 mil bort från Sverige. Hur lite av bombningarna etc som kommer fram. Horribelt.

  2. Lars Drake
    18 november 15:32

    Horribelt var ordet. Maktpolitikens logik är lite konstig minst sagt: Ett land på gränsen till ekonomisk kollaps förbreder en offensiv mot en del av landet som vill gå sin egen väg. Dessutom påhejat av utländska intressenter som vill ha tillgång till naturresurser i utbrytardelen.