Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Nyhetsdiskussion
2014-11-26

V och SD valets vinnare bland LO-väljare i Stockholm

Den politiska polariseringen ökar inom LO-kollektivet i Stockholm. V och SD blev riksdagsvalets stora vinnare medan S stod still, visar LO-distriktets valanalys.

LO-distriktet i Stockholm har gjort en valanalys. 39,8 procent röstar S, 17,6 procent röstar på V och 15,4 procent på SD. Polariseringen ökar är slutsatsen. Anmärkningsvärt är att V är mycket kraftigt starkare i LO-kollektivet i Stockholm än i landet i stort.

"Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna blev riksdagsvalets stora vinnare bland LO-medlemmar i Stockholm. Båda ökade med runt sju procentenheter från valet 2010. Socialdemokraterna blev största parti men stod stilla på strax under 40 procent, vilket är dryga tolv procentenheter lägre än stödet bland LO-medlemmar i landet i stort.

V blev näst största parti med 17,6 procent av rösterna. SD fick 15,4 procent, vilket innebär att partiet i två val nu växt med dryga tolv procentenheter bland LO-väljarna."

S är alltså svagare bland LO-medlemmar i Stockholm än i landet i stort, vilket till stor del torde förklaras av att V är betydligt starkare bland LO-medlemmar i Stockholm än i landet i övrigt.

"Liksom i övriga landet är samtliga allianspartier, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ betydligt mindre bland LO-medlemmarna än bland övriga väljare. Och tvärtom är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna betydligt större.

Den stora skillnaden bland LO-väljarna Stockholm är att de båda ytterkantspartierna sticker ut anmärkningsvärt mycket. På nationell nivå är V knappt två procentenheter större bland LO-medlemmar än bland övriga väljare. I Stockholm skiljer det hela 11,6 procentenheter. För Sverigedemokraterna skiljer det 4,4 procentenheter på nationell nivå medan skillnaden i Stockholm är sju procent."

Intressant varför det är så. Vänsterpartiet har gått framåt i storstäderna (Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala osv) men har oerhört låga röstsiffror på landsbygden. Teorier om detta vore trevligt att höra!

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.