Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Nyhetsdiskussion
2014-11-30

Möjligheterna större än riskerna för Podemos

Podemos har infört förbud mot dubbelorganisering.

Tidningen Internationalen fortsätter vara den tidning som bäst rapporterar om vad som händer inom det nya spanska partiet Podemos som sedan starten i januari nu enligt opinionsundersökningarna är Spaniens största parti.

Nyligen beslutade Podemos om förbud mot politisk dubbelorganisering och Antikapitalistisk vänster, Izquierda Anticapitalista (I.A.) har meddelat att de kommer att godta det.

"I linje med denna åtgärd kommer ingen medlem i Izquierda Anticapitalista att ställa upp i val till Podemos Consejo Estatal Ciudadano (Statliga medborgarråd).
Det är modiga men samtidigt problematiska beslut. Att Iglesias kräver ett slut på dubbelorganiseringen är inte trivialt. Det innebär att I.A. som politisk organisation inte längre har rätt att organisera sig kring en politisk plattform inom Podemos. Och det har tvingat I.A. att avstå från att ställa upp i interna val till den politiska ledningen. I.A. gör nog rätt, men det är ett spel med höga insatser. Men det hade säkert varit ett ännu farligare spel att dra sig ur för att bevara den egna organisationen, särskilt med tanke på situationen i dagens Spanien där en allt större del av befolkningen börjar se Podemos som ett regeringsalternativ."

Frågan är vad detta kommer att betyda för rörelsen Podemos? I.A verkar, som också skrivs i artikeln, varit lojala aktivister och en ryggrad i uppkomsten av partiet, samt en av initiativtagarna. Artikeln menar också att "samma problem dök upp i den grekiska vänsterfronten Syriza också, men där fick ledningen vika ned sig sedan kongressen förkastade dess förslag att förbjuda dubbelorganisering." Rapporteringen om utvecklingen inom Podemos är förvånansvärt svag i Sverige, men det är oerhört intressant att ändå försöka följa vad som händer. I Internationalens artikel menar en aktivist i I.A att Ilesias kapat organisationen. Vad händer härnäst?

Artikeln som fokuserar på problemen fastslår dock i slutet att möjligheterna är större än farorna:

Det är naturligtvis problematiskt att bygga en organisation kring en karismatisk ledare. Det finns också en fara i att göra ”antipolitik”; där ”höger och vänster” ersätts med ”folket mot kasten” eller ”vi mot dom”. Men trots farorna med I.A:s eventuella uppgående i Podemos är möjligheterna större än farorna. Podemos visar vägen, och är ett föredöme för hela Europas vänster.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.