Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Nyhetsdiskussion
2014-12-01

Politikerna som tjänar bäst i pr-branschen

Lars Leijonborg, Göran Persson och Anders Björck är några av de politiker som drar in stora summor på att sälja sina tjänster till PR-byråer, skriver Dagens Industri.
Svängdörren mellan politiken och pr-byråerna är mer lukrativ för vissa än andra. Dagens Industri har listat expolitikerna som tjänar bäst.
 

"Lars Leijonborg kammade visserligen hem 1,4 miljoner förra året – mest av alla ex-ministrar på Resumés lista. Men han får se sig slagen av en gammal underhuggare.

Johan Jakobsson, tidigare partisekreterare för Folkpartiet, har nämligen bättre lön. 1,5 miljoner tjänade han för förra året. Annars är han mest känd för att ha fått avgå efter dataintrångsskandalen som uppdagades under valrörelsen 2006."

Jag tycker att det självklart borde det finnas en karenstid innan en fd politiker får börja jobba med lobbying. Det är inte värdigt en demokrati att en fd statsminster för socialdemokraterna så snart denne har slutat tillåts gå direkt till företagslobbyn. Och om politikerna inte själva inser sveket när frestelsen är för stor, så bör det självklart lagstiftas.
 
 
Tidigare statsministern Göran Persson (S), som fortfarande är knuten till den moderatgrundade byrån JKL, tjänade 712.000 kronor förra året.
 
JKL-kollegan Anders Björck (M), som bland annat varit försvarsminister under Bildt-regeringen på 1990-talet, smäller lite högre. Förra året tjänade Anders Björck 847.000 kronor.
 
Att listan är pepprad med tidigare pressekreterare och informationschefer är knappast någon överraskning. Ulrica Schenström var inte bara Fredrik Reinfeldts statssekreterare som fick avgå efter en krogskandal. Innan det var hon presschef för Moderaterna. I dag jobbar hon på pr-byrån Hallvarsson & Halvarson. Förra året tjänade hon 1 miljon kronor.
 
Tidningen Resumé publicerade idag också en lista över de olika partiernas antal lobbyister:
 
Socialdemokraterna 72
Moderaterna 80
Folkpartiet 28
Centerpartiet 9
Kristdemokraterna 10
Vänsterpartiet 2
Miljöpartiet 9
Övriga 4
Summa: 214
Dela artikeln

3 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Mårten Fjällström
  02 december 09:42

  Fördelningen påminner grovt om riksdagens sammansättning och antalet är på god väg till en lobbyist per ledamot. Såsmåningom kan varje riksdagsledamot ha sin egen lobbyist...

  • Jonas Karlsson
   02 december 11:33

   Tja, det är många, helt klart. Men ser faktiskt rätt olika ut på de båda sidorna. Sysselsatte mig med att dela varje partis antal lobbyister med dess valresultat i riksdagsvalet och fick följande index där högst siffra då såklart innebär flest lobbyister.

   Fp - 5,2
   M - 3,4
   Kd - 2,2
   C - 1,5

   S - 2,3
   Mp - 1,3
   V - 0,3

 2. Lars Drake
  02 december 20:27

  Ja en karenstid vore ett rimligt krav.