Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Nyhetsdiskussion
2014-12-13

Löfven: Budgeten är överspelad

Stefan Löfven säger nu att budgeten är överspelad och att socialdemokraterna går till vala själva.

När Stefan Löfven i förra veckan meddelade att extraval kommer att utlysas, gjorde han också klart att den budget som S och MP lagt fram kommer att fungera som plattform för partiernas valrörelse. Det stod klart att Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle gå till val tillsammans.

Men nu tonar Stefan Löfven ned uttalandena från förra veckan.

– Budgeten är överspelad. Den har röstats ned och man kan inte gå till val precis på den budgeten. Nu har vi ett extraval och då har vi nya förutsättningar. Men det innebär inte att jag tänker byta politik helt och hållet, säger han.

Löfven understryker att han inte har några planer på att bryta samarbetet med MP. Men han är sam­tidigt tydlig med att S kommer att genomföra valrörelsen på egen hand.

– Vi går till val som Socialdemokraterna. Vi sitter i en regering tillsammans med Miljöpartiet. Vi har lagt en budget tillsammans – den gäller inte längre för den röstades ned. Förutsättningarna är annorlunda och då måste vi hantera det.

Detta är säkert en manöver för att Socialdemokraterna ska kunna öppna upp mer för överenskommelser med borgarna. Det är givetvis ett stort svek mot sina väljare, och tråkigt för alla som ville ha en tydlig och polariserad valrörelse mellan två block. Å andra sidan ser jag det potentiellt positiva i Socialdemokraternas besked då jag hoppas att detta underlättar för Vänsterpartiet att spela en tydligare oppositionsroll där egen poliitk förs fram på ett mer offensivt sätt och visar på ett seriöst, verkligt alternativ till den rådande ordningen. För det kommer krävas radikal vänsterpolitik framöver, och där var den nedröstade budgeten långt i från tillräcklig, även om den innehöll flera viktiga och bra saker.

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Mårten Fjällström
    15 december 12:07

    Strategiskt kan jag hålla med om att det är så Löfven antagligen resonerar. Samtidigt tycker jag det finns ett klart demokratiskt värde i att S, MP och V tydliggör sina ståndpunkter som olika partier istället för att som M, FP, C och KD gå fram som en enhet.