Deltagande media
TISDAG 18 DECEMBER 2018
Inrikes
2014-12-16

Är SD demokratiskt på samma sätt som övriga partier i Sverige?

Det har stormat kring Björn Söders uttalanden (DN) om judar, samer och kurder som anses tillhöra andra nationer även om de bott en tid i Sverige och är svenska medborgare. Det har sagts tillräckligt om den frågan och jag tänkte ta upp en annan tråd, nämligen hans uttalanden om demokrati i samma DN-intervju.

Hans syn på demokrati liknar mer apartheid än det som de flesta avser med det ordet.

Demokrati betyder folkstyre, fortsätter Björn Söder.
– För att demokratin ska fungera krävs konsensus kring frågan om vilka som utgör folket. Då kommer vi in på nationalismen. http://www.dn.se/val/nyval-2015/den-leende-nationalismen/

I sin förlängning innebär det att bara de som ingår i vad han definierar som folket borde ingå i det demokratiska systemet i Sverige. Han sa det inte i klartext, men det är vad som logiskt blir följden av uttalandet.

Det finns några länder där boende vid staternas bildande, inom de områden som ingår i landet eller som införlivats, inte automatiskt berättigar till medborgarskap. I det område som sedan 1967 kontrolleras av Israel saknar en stor del rösträtt och de icke-judar som har rösträtt har inte fulla medborgerliga rättigheter. De som fördrevs 1948 saknar dessutom rätt att återvända till sina hem.

Många av dem som bodde i Estland när nationen bildades 1991, men som inte var etniska ester, fick se sin medborgarstatus definierad som ”obestämd” och de har ingen rätt att rösta i nationella val. De utgör idag 6,4 % av summan av medborgare och folk med obestämt medborgarskap. I Lettland kallas de icke-medborgare och utgjorde 13,95 % i januari 2013. Om så stora andelar får rösträtt förändras det politiska landskapet. Det skulle bli mer stöd för vänsterpartier och det är ett skäl utöver att hålla det ryska inflytandet nere. Dessa två länder är medlemmar i EU som talar så mycket om demokrati!

I USA saknar ca 28 % (2008) den registrering som krävs för att kunna rösta i presidentval. De som inte är registrerade är i stor utsträckning fattiga. Man skulle kunna kalla det för klassapartheid. I framförallt delstater som styrs av republikaner hindras de aktivt från att bli registrerade. Detta sker i ett land som tror sig ha rätt att bomba andra länder för att införa demokrati.

Det nuvarande svenska systemet, där man inte utesluts från demokratiskt inflytande för att man tillhör en annan ”nation” eller dylikt, ska vi slå vakt om.

Dela artikeln

4 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Jonas Karlsson
  16 december 22:52

  Ja, de skiljer sig särledes åt i sitt sätt att ifrågasätta och ställa människor emot människor. Nyfascistiskt eller inte så är de fulla med smörja. Såklart ska man inte negligera dem, men nivån och deras fantasier och spekulationer om identitet ju komiska. Intressant f ö om andelen icke röstberättigade i Estland (och inte registerade i USA).

 2. Lars Drake
  17 december 13:23

  De har en hel del tankegods gemensamt med fascism och nazism men jag betraktar dem som ett intolerant, populistiskt och rasistiskt parti. I övriga frågor är de nästan entydigt borgerliga. De måste bemötas med argument vilket inte är så svårt i och med att de ljuger och i och med att de röstat mot mycket som folk i allmänhet vill ha.

 3. Mårten Fjällström
  18 december 13:39

  Jag skulle säga att det är både klass och hudfärg i USA. Inför presidentvalet år 2000 rensade sydstater sina röstlängder på personer som förlorat sin rösträtt i andra stater på grund av brott. Eller ja, egentligen rensade de listorna på alla som förlorat sin rösträtt och alla som hade samma namn, vilket innebar att många svarta som både är överrepresenterade i fängelser och som ett arv från slavtiden oftare har samma namn, blev av med sin rösträtt.

 4. Lars Drake
  18 december 22:16

  Ja Mårten, du har rätt. Det är både klass och hudfärg och de tenderar att samvariera i USA.