Deltagande media
LÖRDAG 15 DECEMBER 2018
Nyhetsdiskussion
2014-12-18

Forskningens frihet?

Är forskarna köpta konsulter?

Nyhetsdiskussion? Det här är från 2006, men det är lika aktuellt idag.

En undersökning som diskuterades 2006 i Kaliber visade att det är illa ställt med den fria forskningen i Sverige. Basanslagen är så låga att de flesta forskare måste jaga pengar, vilket tar tid och gör dem anpassliga. En forskare kan ha många idéer, men det är bara om det finns någon som vill betala som det kan bli någon forskning. De som betalar avgör vad som beforskas. Den som har pengar har makt - även här. Vi har i och för sig statligt finansierade forskningsråd, vilket är bra. 

Den akademiska friheten infördes som ett skydd mot klåfingriga och maktfullkomliga kungar. Nu är det andra krafter som vill ha kontroll. Det finns många exempel där resultaten hemlighålls eftersom finansiären inte vill att de offentliggörs.

Jag blev själv under en diskussion om ett litet projekt tillfrågad om resultaten kunde hållas hemliga om det inte gick i linje med vad beställaren ville ha. Jag svarade då att om det ställs sådana krav då avbryter jag diskussionen och går hem. Det finns många som är mer beroende av inkomsten som faller till föga.

Ett annat problem som forskningen lider av är det inre trycket kollegor emellan som ibland hindrar nytänkande.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.