Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Ekonomi
2014-12-18

EU i kris föreslår gigantisk investeringsplan

Även högerpolitikerna har börjat inse allvaret och det stora ekonomiska hotet som europolitiken kombinerat med en girig kapitalism har serverat oss. I helgen kommer stats- och regeringscheferna i EU träffas i Bryssel för att diskutera EU-kommissionens investeringspaket på 3 000 miljarder kronor.

Kommissionsordföranden Jean-Claude Junckers förslag syftar till att försöka lösa det uppdämda behovet av investeringar. Många EU-länder är dock redan högt skuldsatta och förmår inte själva kunna göra tillräckliga investeringar eftersom efterfrågan i den globala ekonomin har urholkats av företagens stora vinster på löneandelens bekostnad de senaste 30 åren.

Planen innehåller enligt tidningen Statskoll tre delar och ska inte belasta medlemsländernas offentliga finanser:

”1. En ny investeringsfond som kapitaliseras med 5 miljarder euro från Europeiska investeringsbanken, EIB, och 16 miljarder euro i garantier från EU-budgeten,
varav 6 miljarder euro är avsatta medel från befintliga program. Målet är att fonden fram till slutet av 2017 ska generera totala privata och offentliga investeringar på minst 315 miljarder euro.

2. Upprättande av en lista med investeringsprojekt på EU-nivå och att etablera en investerarfunktion på EU-nivå.

3. Ansträngningar att förbättra investeringsklimatet.”

Dela artikeln

5 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Mårten Fjällström
  18 december 14:44

  Det blir nog inte så mycket investeringar, för någonstans mellan EUs 21 miljarder och investeringarnas 315 miljarder så ska det till 294 miljarder euro. Eurostaterna är förbjudna av EU att trycka pengar, och de saknas efterfrågan för att driva fram privata investeringar.

 2. Mårten Fjällström
  18 december 15:40

  I andra nyheter rapporteras det att EU kritiseras för ineffektivt involverande av företag när det gäller bistånd: http://www.euractiv.com/sections/development-policy/development-ngos-warn-eu-ministers-against-their-fixation-private-sector

  Jag misstänker att det som gäller utveckling annorstädes också gäller här, de 21 miljarderna kommer tas emot och år senare kommer en rapport förklara varför 21 miljarder inte blev 315 miljarder i investeringar.

  • Jonas Karlsson
   18 december 22:16

   Men visst är det underligt. Varför lägga en plan överhuvudettaget i så fall? Förklaringen att rent kosmetiskt försöka visa handlingskraft tycker jag inte räcker. Att bara hoppas att privat kapital ska tillkomma verkar också märkligt, även om det är EU och högern vi talar om. Men klart är att de börjar känna sig pressade av deflationen och det horribla ekonomiska läget.

   • Abe Bergegårdh
    18 december 22:21

    Men de har jobbat hela tiden med psykologi, under hela krisen har rapport på rapport visat att det "har vänt" för att lura igång investeringar och konsumtion. Som ju är en del av borgerlig politisk ekonomi. Det är de redskap de har att arbeta med... :P

    • Jonas Karlsson
     20 december 11:39

     Visserligen, och det blir svårare och svårare att lura fram investeringar pga vinsterna har utarmat köpkraften/efterfrågan.

     Men lite pengar verkar de kunna få ihop. Men som ni säger, antagligen långt ifrån €315bn..

     "EU officials estimate the €21bn will allow the EIB to raise €60bn by issuing bonds, with that cash then invested in projects worth €315bn. Previous schemes, including a €120bn “compact for growth” in 2012, have failed to generate the expected investment. " http://www.ft.com/cms/s/0/1423a226-7bc1-11e4-b6ab-00144feabdc0.html#axzz3MQuBu4q8