Deltagande media
LÖRDAG 20 OKTOBER 2018
Utrikes
2014-12-19

SVT – en propagandamaskin

SVTs Rysslandskorrespondent, Elin Jönsson, rapporterade igår från den ryske presidentens presskonferens. Jag blev upprörd över bristen på fokus på vad Vladimir Putin faktiskt sa. Det bästa med Elins inlägg var inledningen:

I dag höll Rysslands president Vladimir Putin sin årliga presskonferens där han under drygt tre timmar svarade på frågor från utvalda journalister från hela Ryssland och ackrediterade utrikeskorrespondenter från olika länder. Frågorna kretsade i år främst kring tre frågor: den ryska ekonomin, krisen i Ukraina och relationerna mellan Ryssland och väst. (SVT)

Här är en sammanställning av hur svaren formulerades i SVTs reportage:

 1. Vladimir Putin medgav att den ekonomiska situationen är allvarlig, men menade att Ryssland kommer att ha lagt den ekonomiska krisen bakom sig inom två år, vilket nog fick många att höja på ögonbrynen. Han gjorde en detaljerad utläggning om vad som bör göras för att stoppa rubelns störtdykning.
 2. ”Ert humör bestämmer ju humöret i hela landet”,
 3. fortsatte han att förneka att Ryssland är inblandad i konflikten i Ukraina. ”De ryska soldater som gett sig in i östra Ukraina har följt sitt hjärta och gjort det frivilligt”
 4. Inte heller bjöd han på en öppning när det gäller relationen mellan Ryssland och väst. När Putin fick frågan om det håller på att uppstå en ny Berlinmur hävdade presidenten att det är väst som beter sig som ett imperium och bygger en ny mur mot Ryssland:
  ”Med vår linje i Ukrianafrågan vill vi visa våra [västliga, reds. anm.] partners att det är dags att sluta bygga murar”
 5. Enligt Putin tog kalla kriget aldrig riktigt slut, det var bara Ryssland som drog sig tillbaka medan Nato fortsatte att avancera militärt ända in på Rysslands gränser. ”Ryssland skyddar bara sin suveränitet”
 6. Presidenten svarade genom att recitera 1800-talspoeten och författaren Michail Lermontov och kom efter en viss stund funderande fram till att så länge man är patriot faller ingen skugga. (det syftade på att en del beskyllts för att vara femtekolonnare, LDs anmärkning)

Ett referat på vad en av världens mest betydelsefulla politiska ledare sagt under en presskonferens som varade i tre timmar borde kunna vara mycket innehållsrikt. SVT och Elin Jönsson tycks anse att vi som bor i Sverige bara behöver några enstaka nedslag och desto mer av raljanta kommentarer. Referatet innehåller sex korta redogörelser för vad Vladimir Putin svarade. Endast fyra korta citat ingick, varav ett är befriat från meningsfullt innehåll (punkt 2).

Det är slående att referatet inte innehåller ett enda exempel på de detaljer som Putin ska ha talat om, ”detaljerad utläggning”, avseende en av de viktigaste frågorna, problemen med den ryska ekonomin (punkt 1). Det var ju Putins reaktion på ekonomiska situationen som det talades så mycket om inför denna presskonferens. VILKA lösningar tog Putin upp, stödköp av rubel, åtgärder mot korruption, ökad handel med Kina m.fl. länder, infrastruktursatsningar, förändrad skattepolitik? Nämnde han att Rysslands stora tillgångar på utländsk valuta och värdepapper kan användas för att hantera den nuvarande krisen? Inte ett ord om vad Putin hade att säga om detta.

Även när det gäller Ukraina är urvalet av svar dåligt. De svar som refereras är generella och innehåller inget nytt.

Totalt innehåller brödtexten 748 ord varav inledningen, som till hälften upprepar innehållet i ingressen, består av 51 ord. Det innebär att det återstår 697 ord som skulle kunna användas för att beskriva vad Putin svarade. Putins svar utgör 214 av dessa 697. Till det kommer några korta beskrivningar av frågor i några av de sex exemplen (31). Resten, 452, är i huvudsak negativa, ofta raljanta, kommentarer från journalisten Elin Jönsson. Det är den beskrivning av verkligheten SVT förmedlar till oss som vill förstå vad som händer i världen. Det är faktiskt sämre än det brukar vara på ledarsidorna i DN och SvD – när de har en dålig dag.

Är SVTs utrikeskorrespondenter anställda för att skriva elaka kåserier eller ska de beskriva utvecklingen i de länder de bevakar?

Dela artikeln

3 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Jonas Karlsson
  20 december 11:31

  Intressant hur utrikespolitiken ofta kommenteras med "slutsatser" och egna värderingar istället för referat till innehållet. Många journalister gör sig helt klart till en del i propagandamaskineriet.

 2. Mårten Fjällström
  24 december 12:48

  Med tanke på att så få i Sverige kan tillgodogöra sig materialet på egen hand, är det verkligen synd att inte fokus ligger på att återge vad som sagts. Det finns gott om åsikter i svensk media, om SVT vill göra public service så vore det att faktiskt ge ett sakligt underlag till åsikterna.

 3. Lars Drake
  25 december 21:16

  Ja det borde ställas andra krav på SVT än på de tidningar som lever på reklamintäkter. Jag tror att många skulle vara intresserade av att höra eller läsa något längre utdrag av vad Putin och andra sagt. Inte bara dessa lösryckta glimtar eller sammanfattande åsiktsfärgade kommentarer.