Deltagande media
TISDAG 18 DECEMBER 2018
Nyhetsdiskussion
2014-12-29

Ny offensiv i Ukraina

Nya attacker mot Donbass

Vapenvilan bruten: BLIXTNYHET!!! 28 december. Ukrainska armén har attackerat Donetsk, Gorlovka, Dokutjajevsk.

Under sena kvällen 28 december har den ukrainska armén inlett massiva beskjutningar av städer och byar i Donbass. Donetsk, Gorlovka, halva Telmanovskij-distriktet, Dokutjaevsk har beskjutits.

Detta innebär ett gravt brott mot vapenvilan som redan tidigare brutits i mindra skala vid många tillfällen. Detta verkar dock vara början på en större offensiv. Förhandlingarna i Minsk för några dagar sedan bröt samman och medförde bara en fångutväxling.

 

Dela artikeln

7 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Oleg Mezjuev
  29 december 12:10

  Det verkar inte vara någon storoffensiv ännu, men väl en medveten och omfattande provokation. Ukrainska armén försöker på alla sätt dra in Donbass-armén i större strider, tvinga dem att besvara elden m.m. Kiev är raktigenom korrupt och deras ord är inte värda vatten. Att Kiev-juntan är USA:s proxy i Ukraina är solklart för alla som är aktiva nog för att ta reda på vad som ligger bakom det hela.

 2. Lars Drake
  29 december 14:27

  Jag bedömer att det är stor risk att detta är starten på en stor offensiv men det vet vi inte än. Oleg du har helt rätt i att det inte finns några skäl att lita på löften från regeringen i Kiev för att inte tala om de fascistiska privatfinansierade bataljonerna. Ja, de mycket nära relationerna till USA är uppenbara.

 3. Mårten Fjällström
  30 december 10:18

  Möjligen relaterat. Regeringen i Kiev lanserade nyligen ett extremt åtstramningspaket där rätt till gratis utbildning och sjukvård tas bort, bidrag till fattiga sektorer av samhället dras ner samtidigt som gaspriset väntas öka radikalt. Polis och militär får däremot ökande budgetar. Utbildning i patriotism blir obligatoriskt skolämne. - http://www.wsws.org/en/articles/2014/12/23/ukra-d23.html

  Det har lett till protester - http://www.presstv.ir/detail/2014/12/24/391576/ukrainians-protest-against-government-austerity-measures/

  Och förra veckan gick Rysslands energiminister ut med att Ukraina måste betala sina gasräkningar innan slutet av december eller se gasen stängas av - http://rt.com/business/217055-russia-ukraine-gas-novak/

  Så det kan bli en väldigt kall vinter i Ukraina. Om det blir en fortsättning på inbördeskriget så har man en fiende att skylla på.

  • Jonas Karlsson
   31 december 16:30

   Lagom fräscht med "utbildning i patriotism" på skolschemat. Får se var det slutar med gasen. Hur många döda är det hittills i kriget?

 4. Lars Drake
  06 januari 21:01

  Ja det är många som drabbas av nuvarande politik i Ukraina.

  Enligt FN har det dött 4 700 som en direkt följd av inbördeskriget.

  • Jonas Karlsson
   06 januari 22:52

   Tack för siffran. Givetvis fasansfullt.

 5. Lars Drake
  06 januari 21:03

  Oleg, du hade rätt - det var inte början på en offensiv. En sådan kan komma, men det verkar som om Kiev har gett upp.