Deltagande media
TISDAG 26 MARS 2019
Utrikes
2015-01-04

Bakgrunden till Syrizas framgångar

Från liten vänsterkoalition till massparti med regeringsmakten inom räckhåll...

De anmärkningsvärda framgångarna för den grekiska vänstern kan komma att betyda att SYRIZA kommer till regeringsmakten i det kommande grekiska valet. Det betyder att ett parti som är baserat på motståndet mot nedskärningarna, med brett stöd i arbetarklassen och i de folkliga klasserna, får regeringsmakt i ett europeiskt land. Det är svårt att underskatta betydelsen av detta, och tveklöst kommer SYRIZA:s framgångar att medföra massivt motstånd från eliterna, liksom nya tuffa utmaningar för de krafter som värnar om SYRIZA som en kraft för strukturell samhällsförändring.

Hur gick SYRIZA från att vara en liten koalition bestående av ett tiotal radikala vänsterorganisationer till att bli det massparti det är idag? För den som vill veta mer om den historiska bakgrunden till SYRIZA:s framgång, inklusive få insyn i de politiska, taktiska och strategiska lärdomarna som gjorts, rekomenderas läsning av Michalis Spourdalakis ´Left Strategy in the Greek Cauldron: Explaining SYRIZA:s Success´.

Ursprungligen publicerad i den engelska teoretiska tidsskriften Socialist Register (Issue 2013: The Question fo Strategy) finns den nu tillgänglig att ladda upp som pdf här

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Mårten Fjällström
    05 januari 14:50

    Den var bra.

    Den korta versionen är att Syriza lyckades med ett öppet koalitionsbyggande som gav de ingående organisationerna och medlemmarna möjligheter att samverka om det man har gemensamt snarare än fokusera på det som skiljer. Därmed kunde man bygga en organisation som ger medlemmarna möjligheter att påverka och bygga en stor organisation utan att bli toppstyrt.

    Med eurokrisen var man redo att kliva upp som det ena regeringsalternativet.