Deltagande media
FREDAG 20 JULI 2018
Kultur
2015-01-06

Det Nobla priset i hyckleri 2014 går till ….

 

Den internationella tävlingen har arrangerats av Sin-ups satiravdelning. Efter många utslagstävlingar, där modern förnedring var utslagsgivande, återstod tre länder Nordkorea, Israel och USA. Juryn har bestått av kasperdockor (puppets på engelska). Ordförande i juryn var räven Sverre från ett neutralt land som brukar göra som supermobbaren kräver (en f.d. utrikesministrar gjorde sin plikt som underdog med stor entusiasm).

Nordkorea har förvisso många i fängelse vilket landet försöker förtiga och hyckleri är vardagsmat, men landet platsar inte i den främsta internationella eliten. Därtill är metoderna alltför plumpa.

Israel bombade ett utomhusfängelse varvid 2000 dödades (400 var barn) och skyllde på att några personer i Gaza hade skickat nyårsraketer som orsakade viss förstörelse på deras sida. Israel har skyllt sina övergrepp på våldet från palestinsk sida trots att det våldet grundas på ockupation och etnisk rensning som pågått i decennier. Israelerna har uttalat hot mot Iran för att de har ett kärnenergiprogram, som eventuellt skulle kunna leda till kärnvapenkapacitet, trots att de själva redan har kärnvapen. Israel har hotat att frysa skattemedel som tillhör den palestinska myndigheten som straff för att Palestina valt att söka medlemskap i den internationella brottmålsdomstolen i Haag. Utan tvekan en värdig innehavare av den prestigefyllda förstaplatsen.

USA har stött diverse grupper som invaderat Syrien och hotat med anfall baserat på en gasattack som utförts av dessa grupper. Därefter har de bombat ISIS som uppstått som en följd av bl.a. stödet från USA och deras bundsförvanter samt det aldrig avslutade kriget mot Irak. Inget land snackar så mycket om demokrati som USA och inget land blandar sig i andra länders inre politiska liv som USA. Det som kom närmast Sverre år 2014 var CIA-kuppen i Ukraina. Talet om demokrati och individens rätt till frihet rimmar inte så bra med att USA är världens värsta avlyssnare och det land som dödar flest med riktade mord. USA har hotat att dra in bistånd till den palestinska myndigheten som straff för att Palestina valt att söka medlemskap i den internationella brottmålsdomstolen i Haag. USA har vägrat att ingå i domstolen, men har med glädje bidragit till att för dem misshagliga personer skickats till denna domstol. Även USA måste betraktas som en värdig innehavare av den prestigefyllda förstaplatsen.

Juryns enhälliga beslut (efter omfattande hot om indragna biståndsmedel, men bara ett hot om misshandel, från ordförande Sverre) är att förstapriset går till ….. U  S  A. Ett hederspris i rasism delades samtidigt ut till Israel och ett annat i dumhet till Ukraina.

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Jonas Karlsson
    06 januari 22:35

    Ja, finns ju några att välja på men i just hyckleri är USA antagligen oöverträffat.