Deltagande media
TISDAG 18 DECEMBER 2018
Nyhetsdiskussion
2015-01-16

Falska ”nyheter” om Ryssland

En stor nyhet om bilkörning på SVT den 15/1: ”Rysslands transsexuella får köra”. Konstig rubrik kan man tycka. Den är ett svar på det rykte som spreds den 9/1 i flertalet svenska tidningar om att Ryssland infört en ny lag. Under rubriker som, ”Ryssland: Transpersoner får inte köra bil” (DN) och Aftonbladet: ”Transexuella förbjuds att köra bil i Ryssland” slogs ”nyheten” upp (felstavning ej ändrad).

Tidningarna i Sverige är så intresserade av att svärta ner Ryssland och Putin att de inte kollar upp ”nyheter” eller rykten från Ryssland. Att det var fel klarades ut av några rysktalande personer i Sverige vilket har spridits på nätet - men inte i de större tidningarna.

Den nya lagen gör det möjligt att förbjuda vissa personer att köra bil. Det gäller personer med personlighetsstörningar som innebär att de inte är lämpliga att köra bil. I lagen finns det en allmän hänvisning till Världshälsoorganisationens (WHO) klassificering av sjukdomar ICD-10, där bl.a. transsexualitet finns upptagen (F64 under kategori V). Det är således inget ryskt påfund. I det enskilda fallet krävs att en psykiatriker gör en bedömning.

Lagen riktar sig inte mot transsexuella. ICD-10 listar tusentals sjukdomstillstånd. ”Mentala och beteendestörningar” är en kategori av 24 och ”Könsidentitetsstörningar” är en av 99 i den kategorin som i sig innehåller flera olika varianter. Hänvisningen till IDC-10 innebär snarare att endast sjukdomar/tillstånd som finns nämnda i detta dokument kan utgöra grund för körförbud än att tillstånd som pekas ut ska medföra förbud.

Det finns en svensk motsvarighet till den nya ryska lagen i ”Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska krav för innehav av körkort m.m.”, 14 kap. Psykiska sjukdomar och störningar (TSFS 2010:125) Där nämns ett antal sjukdomar eller tillstånd. Om man anser att den ryska är suspekt bör man kritisera den svenska samtidigt. Vi som åker på vägarna ska vara glada att denna typ av lagstiftning finns.

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Lars Drake
    17 januari 09:49

    Nu två dagar efter avslöjandet i SVT har fortfarande endast ett fåtal av de tidningar som gick ut med den felaktiga informationen dementerat. I ett fall på en hemsida sägs att Ryssland backar trots att det var fel i den ursprungliga versionen.