Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Ekonomi
2015-01-18

Ny rekordutdelning väntas på börsen

Aktieägarna kan se fram emot en ny rekordutdelning när börsbolagens bokslut för 2014 snart ska presenteras. Trots ekonomisk kris spår SEB:s analytiker en utdelning på 217 miljarder kronor, vilket är drygt 20 miljarder mer än det gamla rekordet från 2006.

Alla drabbas inte av den ekonomiska krisen som sliter hårt på många människor runt om i Europa, inklusive i Sverige. Aktieutdelningen når nya rekord. Det är de rika som ytterligare ökar sina förmögenheter. Högst förväntad avkastning ger Swedbank, Telia Sonera, Nordea och SEB med mellan 5,9 till 5,1 procent i direktavkastning (förväntad utdelning i förhållande till aktiekurs). I kronor delar förväntas Astra Zeneca dela ut mest med 28 miljarder kronor, följt av Nordea, H&M och ABB, skriver Dagens Industri.

Stockholmsbörsen ökade under 2014 med 12 procent. Ett stigande börsindex och höga utdelningar är bra för de redan rika men dåligt för den stora delen av befolkningen. Pengar som kunde gått till löneökningar eller satsningar inom den gemensamma välfärden går istället ner i fickorna på privata intressenter.

Aktieutdelningar på 217 miljarder kronor skulle räcka till att helt radera ut arbetslösheten i Sverige och bygga bort bostadsbristen.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.