Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Ekonomi
2015-01-24

Desperat ECB stödköper för 1 080 miljarder euro

Europeiska centralbanken blir alltmer desperat över den havererade ekonomin i Europa. De traditionella räntesänkningarna har inte hjälpt och nu påbörjas istället ett gigantiskt stödköpsprogram av statsobligationer. Risken är dock att stödköpen på sikt förvärrar läget.

ECB-chefen Mario Draghi meddelade i torsdags att Europeiska centralbanken från och med mars månad kommer börja stödköpa stadsobligationer för hisnande 60 miljarder euro per månad fram till september 2016. Totalt landar siffran på 1 080 miljarder euro.

Stödköpen som till 80 procent kommer att göras av nationella centralbanker kommer öka priserna på stadsobligationer och på så vis minska avkastningen/räntan. Kapitalisterna förväntas då flytta kapital till länder där räntan är högre, till exempel USA. Konsekvensen blir att euron sjunker i värde och det blir lättare att exportera varor. Med en svagare valuta förväntas även den importerade inflationen öka då importerade varor bli dyrare.

Förhoppningen är också att bankerna ska bli mer benägna att låna ut pengar till företag och hushåll vilket ska få fart på ekonomin. Alla är dock inte övertygade att stödköpen kommer att hjälpa ens på kort sikt. Risken är överhängande att den största effekten blir att börs- och bostadsbubblorna pumpas upp ännu mer. Resultatet hänger till stor del också på om pengarna verkligen lånas ut av bankerna eller om de stannar där.

Ekonomins verkliga problem är att företagen under årtionden gjort jättevinster på den arbetande befolkningens bekostnad vilket urholkat köpkraften och incitamenten för företagen att nyinvestera.

Eurozonen har för närvarande en arbetslöshet på 11,5 procent och deflation på 0,2 procent i december.

 

Läs mer:

Tidningen Affärsvärlden

SVT nyheter

ECB:s presskonferens om stödköpen

This is money UK

Dela artikeln

4 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Abe Bergegårdh
  24 januari 16:01

  Michael Roberts sågar QE:

  "QE has not worked in raising rates of economic growth back to pre-crisis levels. So where has all the money gone? It has gone into the banking system to shore up their balance sheets and restore their profits. And it has engendered a massive bubble in financial assets; and the prices of government and corporate bonds and most of all, stock prices, have rallied to record highs.


  https://thenextrecession.wordpress.com/2015/01/23/the-ecb-qe-and-escaping-stagnation/

  Det finns en intressant variant på det här, som jag nog tänkte återkomma till :)

  • Jonas Karlsson
   24 januari 21:12

   Intressant! Klar risk att mycket kommer göda bankerna. Bra tips på blogg f ö!

 2. Mårten Fjällström
  25 januari 09:48

  Om 60 miljarder euros i månaden skulle delas ut till samtliga invånare istället skulle det ge 120 euro per person. Inte så det går att leva på i de rikare ekonomierna, men ett betydande tillskott för fattiga barnfamiljer i krisdrabbade länder som med stor säkerhet skulle spendera dem i den lokala ekonomin och bidra till ökad efterfrågan.

  • Jonas Karlsson
   25 januari 23:02

   Sant, och det vore som vi tidigare varit inne på en betydligt bättre väg - även ekonomiskt. Säg att ge till de 20 procent av befolkningen i eurozonen som har det sämst. Skulle bli 600 euro per person i månaden. DET skulle göra skillnad för dem OCH garanterat få igång ekonomin.