Deltagande media
TISDAG 26 MARS 2019
Utrikes
2015-01-24

Vad händer vid valseger för Syriza?

Imorn, söndag 25 januari, kan Syriza komma till makten i Grekland. Det betyder att den radikala vänstern kommer i regeringsställning, och kan komma att innebära ett brott med den nedskärningspolitik som den nuvarande regeringen under den s.k. trojkans överseende (Europeiska Centralbanken, IMF och EU-kommissionen) fört under sex år, och som raserat det grekiska samhället.

Syriza har lovat att genomföra en rad reformer om man kommer till makten. Hela dess 40-punktsprogram finns att läsa här. Man vill bl.a. höja lönerna och pensionerna, se till så att de fattigaste får tillgång till gratis elektricitet, återinföra rätten att sluta kollektivavtalen och genomföra en investeringspolitik som syftar till att få igång ekonomin. Man har också deklarerat att man vill höja skatterna för de rika och för storföretagen, och att man vill omförhandla återbetalningstakten på utlandsskulderna. Kortfattat ställer man en keynesiansk politik mot den nuvarande nyliberala inriktningen. Förhoppningarna från den grekiska arbetarklassen och stora delar av folket är omfattande. Vänstern inom Syriza kritiserar majoriteten för att inte vara tillräckligt radikal. Samtidigt fruktar de europeiska kapitalisterna en Syriza-seger, och finansmarknaderna ser med oro på det kommande valet...

Det grekiska valet innebär helt klart en av de intressantaste händelserna i europeisk politik i nuläget, och framgångar för Syriza kan komma att följas av framgångar för spanska Podemos, ett annat vänsterparti som vuxit fram med rötterna i de sociala mobiliseringarna mot krispolitiken. Kanske markerar valet imorn en vändpunkt, som på sikt får de politiska styrkeförhållandena i Europa att tippa över till vänsterns och arbetarnas fördel. Alla socialister torde därför vara intresserade av att följa utvecklingen imorn och framöver.

Vartifrån kommer Syriza, vilket stöd har partiet? Hur förhåller sig partiet till EU och risken att bli utkastade ur euro-samarbetet? Hur ser den politiska debatten inom partiet ut? Och vad kommer att hända om Syriza vinner valet? Dessa och många andra frågor besvaras i en lång men mycket läsvärd intervju med Statis Kouvelakis, medlem i Syrizas centralkommitte, publicerad på den engelskspråkiga bloggen Jacobin: Greece - Phase One

Dela artikeln

3 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Jonas Karlsson
  24 januari 21:21

  Det ser lovande ut, och programmet är klart socialistiskt, med nationalisering av bankerna som en punkt. Intressant också med ambitionen att stärka demokratin och folkliga förankringen. Frågan är om de kommer hålla emot trycet bara. ECB har ju redan börjat utpressningen och har deklarerat att den vägrar stödköpa Grekiska statsobligationer om inte Syriza och trojkan kommer överens. http://www.bloomberg.com/news/2015-01-22/draghi-pressures-tsipras-as-greece-hung-outside-qe-plan.html

 2. Mårten Fjällström
  24 januari 21:54

  Lång intervju.

  På frågan som jag tycker är viktigast, nämligen vad Syriza planerar att göra med euro, så är svaret något oklart. De planerar att förhandla kompromisslöst och räknar med att Merkel och EUs etablissemang viker sig. Men det besvarar inte vad Syriza gör om Merkel och co inte viker sig. Med tanke på Greklands uppkommande betalningar på statsskulden så behöver Syriza ha konkreta planer på hur de ska lösa akuta situationer.

  Min förhoppning är att de har planer, men inte vill avslöja dem (de är i en valrörelse och om de vinner imorgon så är de i starten av en förhandling så det är vettigt att inte avslöja allt) men jag fruktar också att de inte har en plan.

  Mitt favoritplan bland de förslag jag sett på nätet är att staten startar eller tar över en bank. Då kan banken köpa statsskuldsväxlar och med de som säkerhet låna pengar från ECB. Total kostnad för Grekland blir kostnaden för att driva en bank (behövs inte mer än ett kontor) plus kostnaden för att låna för ECB, vilken är noll. Det tvingar andra sidan att göra sitt drag som blir att inte acceptera grekiska statsskuldsväxlar som säkerhet och därmed de facto kasta ut Grekland ur euron eller backa. Oavsett vilket är man av med åtstramningspolitiken. För att undvika praktiskt kaos bör plan för att införa ny valuta tas fram omedelbart, om den inte redan finns i någon byråkrats byrålåda.

 3. Lars Drake
  26 januari 07:50

  Grekland är det land i EU som lägger mest på militären i procent av BNP (t.o.m. mer än USA och Ryssland) och räknat per capita vilket innebär att militären är en priviligierad grupp.. Det tillsammans med Greklands tradition av militärkupper är oroande. Om förhandlingarna med EU misslyckas och det blir kaotiskt kan det bli en kupp.