Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Utrikes
2015-01-27

Syriza regerar med högerpopulistiskt parti

Vid 14-tiden i dag svor Alexis Tsipras premiärministereden. Syriza regerar nu Grekland tillsammans med det högerpopulistiska partiet "Oberoende greker". Utmaningarna framöver är kolossala, liksom förväntningarna på Syriza.

Syriza fick 36,3 procent av rösterna vilket gjorde dem till största partiet. De fick därför i enlighet med den grekiska vallagen 50 extra platser i parlamentet och totalt därmed 149 av 300 parlamentsplatser. Syriza ingick snabbt efter valet en regeringskoalition med det högerpopulistiska antinedskärningspartiet ”Oberoende greker” (även kallade Anel) som fick 4,75 procent av rösterna.

Dessa partier har i princip ingenting gemensamt förutom motståndet mot de av trojkan (EU-kommissionen, ECB och IMF) påtvingade nedskärningarna.

Förväntningarna på Syriza är nu gigantiska. Folk har röstat på Syriza för att få ett stopp på nedskärningarna. För att det ska bli verklighet måste det ske en konfrontation med trojkan.

Frågan är om Syriza står pall för trycket. Syrizas vägval och utvecklingen i Grekland kommer ha direkt inverkan på hela utvecklingen i övriga Europa. Men vi kan vara helt säkra på att destabiliseringsförsöken och antipropagandan från motståndarna kommer vara kraftig.

Foto: FrangiscoDer, Wikimedia commons

Dela artikeln

4 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Jonas Karlsson
  28 januari 00:01

  Finns givetvis hur mycket som helst att disktera efter valet. Lär återkomma till utmaningarna med konfrontationen med trojkan. Men vad säger ni om koalitionen med "Oberoende greker"?

  • Mårten Fjällström
   28 januari 10:35

   Det är det minst dåliga valet.

   Gyllene gryning är nazister.

   De två maktpartierna Ny Demokrati (konservativa) och PASOK (socialdemokratiska) är för åtstramningspolitik och är de som genomfört den.

   Det gamla socialdemokratiska utbrytarpartiet DIMAR kraschade för att de gjorde kaolition med maktpartierna.

   Det nya socialdemokratiska utnrytarpartiet kom inte in i palramentet (2,5% tog de).

   Kommunistpartiet vägrar koalitioner.

   Potami såg ut som en möjlig koalitionspartner. De är nya, socialliberala och för Europa, sitter i socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet. Under valrörelsen så visade det sig att de prioriterar att vara kvar i eurozonen och anser att strukturreformerna (dvs kraschen av den greksika ekonomin) var plågsamma men nödvändiga - http://www.euractiv.com/sections/euro-finance/mep-claims-potami-can-tame-eurosceptic-syriza-311509

   Återstår Oberoende greker (ANEL). De är konservativa nationalister, så den troliga kompromissen är att i stort sett inget händer när det gäller HBTQ-rättigheter, invandring och andra sociala frågor som Syriza har på sitt program. Men de är också bestämt emot styrningen från Troikan och är pålitliga i den frågan, och ärligt talat utan en hård linje där kommer inte den greksika regeringen överleva ett halvår.

   Så som sagt, den minst dåliga lösningen.

   • Jonas Karlsson
    29 januari 18:51

    Bra sammanställning. Jag tror du har rätt, att det var det minst dåliga alternativet. Trodde Potami var en mer naturlig partner, men efter att ha kollat så förstod jag också att de verkade gå bort.

 2. Mårten Fjällström
  28 januari 11:19

  Hela regeringen finns här: http://greece.greekreporter.com/2015/01/27/greek-government-announces-new-cabinet/

  Så vitt jag förstår får Oberoende grekers partiledare posten som försvarsminister, men med Syrizas försvarspolitiske talesperson som vice försvarsminister.

  Att det här kan rullas ut tyder på att det var framföhandlat och klart innan valet, hoppas de är lika klara med förhandlingsstrategin gentemot EU.