Deltagande media
SÖNDAG 25 AUGUSTI 2019
Inrikes
2015-01-31

Fullsatt på ABF-huset när Rött Forum inleddes

Z-salen i ABF-huset i Stockholm var fullsatt när Rött Forum inleddes under fredagskvällen. De cirka 400 deltagarna fick höra på tal från representanter från vänsterpartier från Grekland, Spanien, Danmark, Ryssland och Sverige.

Först ut var Eylem Dal, Socialistiska Partiet (Sverige). Hon talade om kapitalismens nedbrytande effekt och poängterade att vänstern i Sverige måste lära från den radikala vänstern i Europa; Syriza, Podemos, men också från kämparna i Kobane mfl.

Enhedslisten
Sören Söndergaard, Enhedslisten (Danmark) berättade hur partiet bildades som ett samarbete mellan tre danska vänsterpartier 1989. Enhedslisten har de senaste åren nått stora framgångar och är enligt opinionsundersökningar nu det största partiet i Köpenhamn. Partiet har som ambition att avskaffa kapitalismen och har tre organisatoriska och politiska huvudprinciper:

* Ambitionen är inte enhet i tanke men enhet i handling.

* För att motverka byråkratisering av organisationen får alla folkvalda och funktionärer samma lön som en genomsnittlig arbetare.

* Att alltid rösta för minsta förbättring och alltid emot minsta försämring.

Podemos
Toni Garcia, Podemos (Spanien) berättade om hur partiet på mindre än ett år blivit största partiet i Spanien enligt opinionmätningarna. Podemos är en förlängning av 15M-rörelsen som bildades 2011 med stora protester i Barcelona som snabbt spred sig. Under paroller som "För att vi har fått nog av korrupta regeringar och banker, vill vi ha verklig demokrati nu" och "De representerar inte oss" förändrades folks syn på politiken. I Spanien vräktes tusentals människor från sina hem samtidigt som staten ändrade lagarna för att kunna rädda bankerna med offentliga medel. 15M-rörelsen växte mycket stark och var även en drivande kraft bakom stora strejkmobiliseringar. Podemos bildades i januari 2014 och tog fem månader senare 5 mandat i Europaparlamentsvalet. I november rapporterades de vara landets största parti med 28 procent i opinionsunderökningarna och 170 000 medlemmar.

Vänsterfronten
Aleksej Sachnin, Vänsterfronten (Ryssland) berättande mycket levande om erfarenheterna från Ryssland där hans parti inför en demonstration i december 2011 förväntade sig 200-300 personer men cirka 50 000 dök upp i den största regeringskritiska protesten sedan murens fall. Det var startskottet för en rörelse som snabbt blev en av de starkaste krafterna i ryska samhället. Men många var politiskt oerfarna och organisationen var inte redo för de politiska utmaningarna. Statens strategi blev så småningom att tillfälligt förbjuda rörelsen, stänga ner dess webbsida och fänglsla ledarna. Det förlamade rörelsen. Aleksej Sachnin menar också att det politiska landskapet helt förändrats efter krigsutbrottet i Ukraina då det nu i båda länderna är hysterisk patriotisk propagandakampanjer och media hävdar att Vänsterfronten är landsförrädare och samarbetar med CIA. Han uppmanar nu vänstern att ordna stora fredskonferenser, en andra Zimmerwaldkonferens - 100 år efter den förra som syftade till att stoppa första världskriget - för att nu försöka stoppa kriget i Ukraina.

Fler rapporter kommer. Under lördagen är det dags för Rött Forums andra dag med rådslag för framtiden.

Hela programmet hittar du här.

Dela artikeln

5 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Mårten Fjällström
  31 januari 23:02

  Väldigt intressant att höra om Vänsterfrontens erfarenheter i Ryssland.

  Apropå Zimmerwaldkonferensen 1915, så kan det vara på sin plats att komma ihåg Baselkonferensen 1912. Den bidrog till att hindra ett storkrig från att utbryta, och dess frontfigur Jean Jaurès från Frankrike blev senare mördad i upptakten till världskriget 1914, med stor sannolikhet för att hindra en upprepning.

  • Jonas Karlsson
   01 februari 23:04

   Ja, det var en av de mest intressanta föredragen. Han påpekade också att bristen på civilsamhälle i Ryssland gjorde att de snabbt blev en stark kraft, eftersom det inte fanns så många konkurrenter. Men att de å andra sidan drabbades hårdare av repressionen då saknade ett civilsamhälle som kunde skydda. Intressant och slående hur snabbt protester kan utvecklas när tiden är rätt. Mer på wikipedia om de ryska protesterna 2011-13 http://en.wikipedia.org/wiki/2011%E2%80%9313_Russian_protests.

   Berätta gärna mer om Baselkonferensen, har själv dålig koll på den.

   • Mårten Fjällström
    02 februari 09:54

    Jag är långt ifrån expert på den, men som jag förstår det fick de sista konferenserna i andra internationalen (och Basel blev den allra sista) som stående tema hur man skulle förhålla sig vid storkrig i Europa. Det fanns olika inriktningar, och de beslut som togs var kompromisser som var mot krig och hintade om storstrejk och revolution, men inte skrev det rätt ut. En ny konferens var kallad för att hejda krigsutbrottet när Jean Jaurès blev mördad av en fransk nationalist som senare blev frikänd eller fick ett obetydligt straff.

    När kriget väl var igång splittrades i praktiken andra internationalen, socialisterna i de allierade länderna hade sina konferenser, och de i centralmakterna sina. Zimmerwald och liknande var försök att dra ihop folk över gränserna men blev inga lysande framgångar. Därför menar jag att vi behöver titta på de lyckade exemplena.

    Å andra sidan behöver vi inte gå tillbaka till tidigt 1900-tal, internationella demonstrationer som de som hölls mot Irak-kriget skulle göra mycket. Det lyckades inte att stoppa kriget, men det underminerade krigets legitimitet.

    • Jonas Karlsson
     02 februari 20:12

     Ok,, detta är ju ett högintressant tema. Kan ju räkna med att det blir en stormig tid framöver, kanske inte bara i Ukraina. Om Irakprotesterna hade haft något slags forum där överenskommelse om generalstrejk i flera länder samtidigt kunde tagits hade vi kunnat stoppa kriget. Värt att fundera över detta hur koordineringen framöver kan förbättras ytterligare och nästa steg tas så vi lyckas nästa gång.

     • Mårten Fjällström
      03 februari 12:11

      Definitivt.

      Det var strejker mot Irakkriget också, även om de mest var symboliksa när det gäller förmågan att genomföra kriget.

      Tänker tex på den här 2008 - http://latimesblogs.latimes.com/lanow/2008/05/this-just-in-th.html - "All 29 ports on the West Coast, including the ports of Los Angeles and Long Beach, have been effectively shut down this morning as thousands of dockworkers stayed home to protest the Iraq war. "