Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Utrikes
2015-01-31

Rött Forum, Syriza: –Vi kommer genomföra många krav oavsett EU

Antonis Ntavanelos från Syrizas ledning deltog på Rött Forum via videolänk från Aten. Många av Syrizas viktigaste programpunkter har inte med EU att göra utan kommer genomföras nästan omgående, berättade han.

– Vi lovade att återställa lönerna och pensionerna, att minska skatterna för de fattiga och öka skatten för de rika och kapitalisterna. Detta kommer vi göra nästan omgående och det är inget som vi behöver förhandla med EU om, säger Antonis Ntavanelos.

Stämningen var mycket god men höjdes ytterligare i Z-salen på ABF-huset i Stockholm när Antonis Ntavanelos kopplades in via videolänk för att tala på Rött Forum. Valsegern har tänt ett nytt hopp hos vänstern i hela Europa.

– Förra seklet har vi i Grekland genomlevt två diktaturer och en ockupation. Detta är första gången sedan inbördeskriget som vänstern har besegrat högern. Detta är en stor seger för oss i Syriza och en stor seger för den grekiska vänstern, säger Antonis Ntavanelos.

I alla åldrar från 18-55 år är nu Syriza största parti i Grekland. Syriza är störst i alla arbetarområden, enligt Antonis Ntavanelos. I åldersgrupperna över 65 år däremot är Ny Demokrati störst.

Syriza kräver att stora delar av statsskulden skrivs av och att resterande lån omförhandlas så de kan betalas när krisen är över. Syriza prioritering är att rädda skolorna och folket – inte bankerna.

Antonis Ntavanelos poängterar att det inte kommer bli lätt. Det som talar för Syriza är att det är en stark och kämpande rörelse som alltid vägletts av idén med enighet i kampen för vänstern.

– Grekland är ett litet land. Vi kan börja här, men inte sluta här. Vi kommer konfrontera trojkan som har förstört vårt land. Men vi hoppas också på en dominoeffekt i hela Europa så vi alla kan stoppa nedskärningspolitiken.

– Samtidigt vet vi att EU kommer försöka göra allt för att stoppa vänsterpartierna i Europa, säger Antonis Ntavanelos.

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Mårten Fjällström
  31 januari 23:20

  Intressant.

  I andra nyheter läser jag att Syriza har ett vallöfte att anställa 300 000 i offentlig sektor - http://www.nytimes.com/roomfordebate/2015/01/27/can-greeces-anti-austerity-government-succeed/syriza-is-offering-a-new-deal-for-the-people-of-greece - och att den nya vice arbetsmarknadsministern är en ekonom som tidigare bland annat visat hur man kan finansiera det inom euron genom att trycka skattekrediter - http://www.nytimes.com/roomfordebate/2015/01/27/can-greeces-anti-austerity-government-succeed/syriza-is-offering-a-new-deal-for-the-people-of-greece

  Det här kan bli riktigt intressant.

  • Jonas Karlsson
   01 februari 23:14

   Fantastiskt att man får bättre analyser i NY Times än all svensk media.. Blev två länkar till samma artikel. Kan du posta om länken till skattekrediterna? Det låter mycket intressant.