Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Nyhetsdiskussion
2015-02-02

Hundratusentals i Podemos march för förändring

Hundratusentals människor deltog i den hittills största styrkeuppvisningen i motståndet mot nedskärningspolitiken i Spanien.

Många medier skriver "tiotusentals", vilket av bilderna att döma är en kraftig underdrift. Det ser snarare ut att handla om hundratusentals människor som gett sig ut på gatorna i Madrid för att delta i Podemos "March för förändring".

Tens of thousands of people marched through Madrid on Saturday in a show of strength by a fledgling radical leftist party, which hopes to emulate the success of Greece's Syriza party in the Spanish general election later this year.

Podemos supporters from across Spain converged onto Cibeles fountain Saturday before packing the avenue leading to Puerta del Sol square.State broadcaster TVE said that hundreds of thousands were at the march, but no official attendance figures were provided.

Expressens Mats Larsson uttrycker i en krönika i ovanligt klarspråk vad det handlar om. 

De strömmade till från när och fjärran i dag vid Puerta del Sol i centrala Madrid, ett torg som sett många protestdemonstrationer de senaste åren.

Men inget som det här. Podemos manifestation i dag var en uppvisning som borde ge skrämselhicka inte bara i maktens korridorer i Madrid. Var säkra på att även Bryssel och Berlin höll ögonen på den spanska huvudstaden i dag och ryste av obehag.

Podemos grundades för bara ett år sedan och lockar spanjorerna med ett budskap om att de politiker som sitter vid makten är korrumperade och att åtstramningspolitiken inte fungerar.

Mats Larsson menar att valet till parlamentet i höst kan skaka Spanien på ett sätt som inte har gjorts sedan landet blev en demokrati 1978. Stora saker håller på att hända i Europa! I svenska medier lyser rapporterna från denna historiska demonstration med sin frånvaro. Aftonbladet hade en artikel, "Massiv demonstation i Madrid", men den finns inte längre tillgänglig.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.