Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Utrikes
2015-02-03

Syriza lovar stoppa TTIP som "gåva till Europas befolkning”

Syriza lovar stoppa TTIP som en ”gåva till europas befolkning”

Georgios Katrougkalos, biträdande minister för Administrativa reformer bekräftar att Syriza inte kommer ratificera det förhatliga TTIP-avtalet. Avtalet skulle ge storföretagen rätt att stämma stater som lagstiftar på ett sätt som på något vis påverkar dess inkomster negativt.

– Jag kan försäkra att ett parlament där Syriza har majoritet aldrig kommer ratificera avtalet. Och det är en stor gåva inte bara till grekiska folket, utan till alla européer, säger Georgios Katrougkalos till EurActiv under måndagen.

Genom att använda sitt veto kan Grekland blockera det hårt kritiserade avtalet som måste godkännas av alla EU-länder för att gå igenom. Och Syrizas regeringspartner ”Oberoende Greker” verkar ha samma inställning.

TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership, är det största handelsavtalet i historien och har orsakat stormvågor av kritik från civilsamhället. Avtalet ger företag rätt att stämma stater som lagstiftar på ett sätt som påverkar företagets intäkter negativt. Detta sätter företagens vinster över demokratin. Miljö och människors hälsa kommer att offras till förmån för storföretagens vinster om avtalet går igenom. En uppsjö av organisationer protester nu mot den åttonde förhandlingsrundan som påbörjades i Bryssel igår.

Foto: Uwe Hiksch/flickr/cc)

Mer om TTIP:

ETC: "Handelsavtalet som hotar demokratin"

Ttippen.se

Vänsterpartiet i EU-parlamentet

Miljöförbundet Jordens vänner

Dela artikeln

3 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Mårten Fjällström
  03 februari 13:31

  Utmärkt. Hoppas de läcker informationen inifrån förhandlingsrummen också, det är något som skulle behövas.

 2. Mårten Fjällström
  03 februari 13:43

  Grekiska nyheter rapporterar nu att USAs finansministerium skickat en delegation till Athen för att hjälpa till med Greklands förhandlingar med Eurogruppen. Det här ska vara länken: http://www.amna.gr/article/72035/Apostoli-tou-amerikanikou-upourgeiou-Oikonomikon-stin-Athina (men den är på grekiska)

  Man undrar om TTIP kommer tas upp.

  • Jonas Karlsson
   03 februari 21:54

   Ja, det här blir bättre och bättre. Hoppas ju de går in för att sänka TTIP totalt, och som du säger t ex läcker från förhandlingsrummen. Intressant med USA:s "stöd" (?) i förhandlingarna om skulderna. Barack Obama gick ju ut igår och uttryckte stöd för ett slut på den hårda åtstramningspolitiken i Grekland. Intressant läge!