Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Ekonomi
2015-02-05

Så försöker ECB svälta ut Syriza med nya lånevillkor

Europeiska centralbanken försöker nu öka pressen på den Syriza-ledda grekiska regeringen genom att ändra lånevillkoren och vägra acceptera grekiska statspapper.

ECB beslutade på onsdagskvällen att vägra acceptera grekiska statspapper som säkerhet för lån. Beslutet är ett tjurskalligt sätt att pressa den folkvalda grekiska regeringen att acceptera fortsatta nedskärningar, under hotet att annars orsaka en bankkollaps.

Bankerna i Grekland har låg solvens, förmåga att betala sina skulder. Stora mängder kapital har också redan lämnat Grekland när många rika flyttar sina investeringar utomlands av rädsla för bankkollaps. ECB vill genom sitt beslut ytterligare dra åt tumskruvarna och pressa Syriza att fortsätta den totalt misslyckade nedskärningspolitiken som de grekiska väljarna så tydligt röstade emot.

Tre av fyra grekiska storbanker har ansökt om Emergency Liquidity Assistance (ELA) och fått två miljarder euro utbetalda sedan 21 januari. ELA-stödet sker via Grekiska centralbanken, men kräver ECB:s godkännande. Detta stöd är den livlina som håller grekiska bankerna levande.

En total bankkollaps skulle leda till en total kollaps för den grekiska ekonomin (som redan är i spillror efter trojkans åtstramningspaket). I princip skulle Syrizaregeringen ställas inför två alternativ; återkapitalisera bankerna med hjälp av någon annan internationell uppbackare, eller lämna euron.

ECB vet att Syriza inte vill lämna euron. Därför försöker den nu genom hot att svälta ut Greklands banker pressa Syriza att fortsätta trojkans politik - en politik som Greklands befolkning redan vet endast innebär svältkost och förnedring.

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Mårten Fjällström
  06 februari 12:11

  Nu börjar det hetta till på riktigt.

  Intressant nog verkar Varoufakis använda sig av det, jag såg en kommentar som i princip löd att nu blir det bråttom och därför måste Eurogruppen gå oss till mötes.

  Det är också på ett sätt bra att ECB visar att det för dem gäller frågan om makten framför allt. De visar ECB som den mäktiga, politiska och odemokratiska instans som den är.

  • Jonas Karlsson
   07 februari 12:42

   Ja, nu kommer det snart bli action. Varofakis verkar stenhård. Detta är inte senaste intervjun men precis som du säger så verkar han ju inte så lättmanipulerad, utan vet att detta också att Grekland också kan pressa trojkan o Merkel. De intre intresserade av tillfälliga lån för att lösa likviditetsproblemen, när problemet är låg solvens. Om du lånat ut pengar till en vän, som sdedan råkat ut för svårigheter, blivit av med jobbet och fått problem att betala tillbaka, så skulle du knappast bli gladare att denne skaffar ett nytt kreditkort som han lånar från för att betala skulderna.. https://www.youtube.com/watch?v=BiIO4YciewU