Deltagande media
TISDAG 26 MARS 2019
Nyhetsdiskussion
2015-02-11

Tyskland sprider myter om Greklands statsskuld

Bildtext

Johan Ehrenberg menar att tyska regeringen hårda motstånd mot nedskrivning av Greklands lån grundar sig i att Tyskland självt lever på lån och att de andra ländernas underskott finaniserat tysk export.

Den tyska ekonomin har levt och växt kraftigt på underskott. Tysk statskuld är idag 80,85 procent av BNP och landet har återkommande underfinansierat budgeten för att slippa skattehöjningar. Mellan 2001 till 2010 var budgeten underfinansierad med 4,1 procent (enligt Eurostat). Men framförallt har Tysklands industri levt gott på lånefinansierade köp.

Ehrenberg menar vidare att hela stödet till Grekland egentligen handlat om bankstöd till Tyskland och Frankrike och att de tyska bankernas krav på Greklands stat på några månader "smälte till ingenting". Han menar också att en skuldavskrivning på 150 miljarder till Grekland, så landet hamnar på genomsnittsnivån inom EU, endast skulle innebära att EU tillsammans ökade sin skuld med 1,5 procent, vilket Ehrenberg tycker är lite för att rädda en ekonomi på fall. Jag kan hålla med honom där.

Det är mycket lite för att rädda en ekonomi på fall. Särskilt som det i praktiken kommer ske genom att ECB trycker mer pengar, den grekiska nedskrivningen skulle vara gjord om Europeiska centralbanken, ECB, ökar sina ”kvantitativa lättnader” (centralbanken köper statliga lån) med någon veckas insats. ECB räknar med att köpa för drygt 540 miljarder kr per månad.

Johan Ehrenberg tror inte heller att euron skulle överleva en "Grexit". Samma åskit har före detta amerikanska riksbankschefen Alan Greenspan gett utryck för. Johan Ehrenberg citerar Mario Dragh från ett tal i Helsingfors november 2014:

Om ett land kan lämna valutaunionen, kan detta skapa prejudikat för alla länder. Framgången för valutaunionen beror på dess framgång överallt. Euron är – och måste vara – oåterkalleligt i alla sina medlemsstater, inte bara för att fördragen säger så, men för att utan detta kan euron inte vara en verklig inre valuta.”

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.