Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Nyhetsdiskussion
2015-02-19

Moderat stoppade bilder från Odessa

En utställning om de innebrända i Odessa får inte visas på Helsingborgs stadsbibliotek utan på direkt order av kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M).

Lars Drake, Tord Björk, Maj Wechselmann och Bo Sundbäck skriver på Aftonbladet Kultur om hur kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, Peter Danielsson, stoppar en utställning om Odessamassakern efter påtryckningar från SD-sympatisör som även menar att Sveriges radio står "i Moskvas tjänst".

Den 4 februari fick kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, Peter Danielsson, ett mejl från en privatperson som utpekar Oleg Muzyka som terrorist och rysk agent. Han skriver: ”Att arrangemanget är propagandistiskt till sin natur och avser att sprida hemska lögner om Ukraina till stöd för Rysslands aggression är bortom tvivel. Jag uttalar mig i mitt eget goda namn. Jag har ingen koppling till någon organisation över huvud taget och bedriver endast detta informationsarbete ur ett folkrättsligt patos”.

Denna person hotar även kommunfullmäktiges ordförande med reaktioner från pressen (i form av Aftonbladet och Expressen) och uppmanar honom att ”påverka såväl ABF och det kommunala biblioteket att ställa in arrangemanget”.

Den 12 februari fick brevskrivaren tack för sin möda. Peter Danielsson meddelar honom: ”Hej! Tack för ditt mejl. Kulturförvaltningen kommer inte att tillåta arrangemanget, vilket även meddelat ABF. Med vänlig hälsning, Peter Danielsson”.

Så hur var det nu med Moderaterna och yttrandefriheten, för det är väl yttrandefrihet de brukar åberopa? Seriöst talat är det ju väldigt svagt att stoppa en sådan utställning, men det går väl hand i hand med Moderaternas Ukrainapolitik där inte minst Carl Bildt varit en mycket framstående hetsare och som skyllde massakern i Odessa på dem som dödades i mordbranden. Och som Tord Björk visade igår på Synapze, personen som lyckats påverka Peter Danielsson, anger själv källor som inte håller. I mina öron låter  Moderatens agerande som ett kraftigt maktmissbruk. Frågan är hur vanligt det är och vilka åtgärder som kommer vidtas? Är det någon högre upp bland Moderaterna som uttalat sig? Var är mediadrevet?

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.