Deltagande media
TISDAG 26 MARS 2019
Utrikes
2015-02-21

Vad innebär uppgörelsen om lån till Grekland?

Under fredagskvällen nåddes en överenskommelse mellan Grekland, trojkan och Eurogruppen om fortsatta lån. Grekland undviker på så vis en bankkollaps. Vad uppgörelsen innebär i detalj kommer presenteras under måndagen då trojkan och Eurogruppen också måste godkänna Greklands budgetåtgärder.

Med uppgörelsen som garanterar lån under fyra månader klarar sig Grekland undan en bankkollaps och en bankrusning. Sedan december då ett nyval med Syriza som vinnare framstod som troligt har 20 miljarder euro tagits ut ur bankerna av grekerna. Bara under fredagen togs 1 miljard euro ut ur bankerna, rapporterar Reuters.

Fredagens uppgörelse innebär i korthet att Grekland måste fortsätta leverera budgetöverskott. Tills på måndag ska Grekland också presentera budgetåtgärder som ”institutionerna” (som de nu börjat kalla trojkan och Eurogruppen) måste godkänna.

Vissa bedömare menar att Syriza har vikit sig och att nedskärningarna nu kommer att fortsätta. Greklands premiärminister, Alex Tsipras uttryckte det annorlunda i grekisk TV:

– Igår tog vi ett avgörande steg för att lämna åtstramningarna, ”räddningsaktionerna” och trojkan bakom oss. Vi vann en strid, men inte kriget. Svårigheterna, de verkliga svårigheterna är framför oss.

Andra, till exempel Paul Mason och Reuters menar att Grekland vunnit en hel del. Uppgörelsen kan i praktiken innebära betydande lättnader då kravet på budgetöverskott kan komma sänkas betydligt.

För Syrizas del kan uppgörelsen – som tveklöst är en kompromiss som kommer väcka kritik inom partiets vänster – förstås mot bakgrunden av oviljan att lämna euron. Utan en överenskommelse talade allt för en bankrusning redan under tisdag när de grekiska bankerna öppnar efter en långhelg. Efter det hade förhandlingsläget varit katastrofalt och ”institutionerna” hade helt kunnat diktera villkoren. Syriza vill nog också ha ryggen fri och undvika att anklagas för att ha lämnat euron för lättvindigt vid en ”Grexit”.

För Eurogruppen som fortsatt köra brutalt hårt på den enormt misslyckade nedskärningslinjen väger politiska överväganden uppenbarligen tyngre än rent ekonomiska aspekter. Där ekonomer förespråkar skuldnedskrivning och lättnader fasar Tyskland tillsammans med nedskärningsregeringar i Spanien, Irland och Portugal mfl att en vänstervåg kommer svepa dem av banan om Syriza och Grekland tillåts visa vägen.

Men om trojkan och Eurogruppen inte godkänner Syrizas förslag på måndag, är det enligt Greklands finansminister Yanis Varoufakis hela över, ”then we are finished”. Det är ett scenario som även Tyskland borde vilja undvika.

Foto: Yanis Varoufakis subversive interview 2013 cropped by PanchoS

Dela artikeln

5 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Mårten Fjällström
  22 februari 20:26

  Jag håller med Mason.

  Intressant är också att Tysklands finansminister - vars position i slutänden inte stöddes av eurogruppen - på lördagen uttalade att det viktigaste var att Syriza undermineras hos de grekiska väljarna. Vilket är ett erkännande av en aktivt odemokratisk politik.

  • Mårten Fjällström
   23 februari 13:30

   Hittade en till artikel om dynamiken i Eurogruppen. Spaniens finansminister var tydligen den som gav mest stöd till Tysklands finansminster, troligen för att undvika att Podemos får vatten på sin kvarn. http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-02-22/spain-said-to-lead-eu-push-to-force-terms-on-greece

   • Jonas Karlsson
    23 februari 15:13

    Strålande! Ja, det har ju bivit uppenbart att inte handlar om ekonomi längre. Frågan är hur de dock ska lösa krisen i Europa? Det blir för varje dag allt mer uppenbart att krävs offenltiga investeringar för att ens lindra den. Vänstern är enda hoppet, annars ser det bäckmörkt ut för hela ekonomiska systemet.

   • Jonas Karlsson
    23 februari 17:00

    Paul Krugman har en bra och tydlig sammanfattning av läget. Han tycker dealen var ganska bra för Grekland och tror inte heller att de kan pressas så hårt i dagens förhandlingar. http://krugman.blogs.nytimes.com/?_r=0

   • Jonas Karlsson
    23 februari 22:05

    Skarp kritik mot överenskommelsen från ledande personer i Syriza. De undrar hur programmet de gick till val på öht ska kunna genomföras.
    https://greekanalyst.wordpress.com/2015/02/23/the-scathing-letter-of-syriza-mp-and-economist-costas-lapavitsas/