Deltagande media
LÖRDAG 25 SEPTEMBER 2021
Utrikes
2015-02-24

Kritik inom Syriza mot överenskommelsen

Grekland skjuter fram presentationen av sina reformförslag som enligt överenskommelsen med "institutionerna" skulle skickas in under måndagen. Ingen motivering till detta har givits men kritk mot överenskommelsen har under dagen förekommit inom Syriza.

Enligt Grekland kommer planen dock att behandlas som planerat under tisdagseftermiddagen tillsammans med "institutionerna" (eurogruppen, IMF, EU-kommissionen och ECB), rapporterar Reuters.

Viss kritik mot uppgörelsen har kommit inifrån Syriza. Reuters hävdar att det inte har förekommit någon öppen kritik inom partiet förutom från Europaparlamentarikern Manolis Glezos. Tidigare under dagen har dock Costas Lapavitsas, som är professor i nationalekonomi vid University of London och inflytelserik parlamentsledarmot för Syriza, riktat skarp kritik mot hela partiet. Han undrar bland annat hur det nu kommer gå med skuldavskrivningarna, den nationella återuppbyggnadsplanen och hur åtstramningarna ska få ett slut. Fler framstående medlemmar är också missnöjda med kompromisserna.

Dela artikeln

10 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Mårten Fjällström
  24 februari 09:14

  Det ironiska är att Syriza däremot har stort stöd i opinionen. Såg en siffra på över 40% nyligen, med närmaste konkurrenten konservativa Ny Demokrati runt 20%. Vi får väl se idag vad konkret Grekland föreslår i åtgärder.

  • Jonas Karlsson
   24 februari 13:58

   Kritik från av Kommunistiska tendensen i Syriza som uppmanar vänsterparlamentariker att rösta nej till uppgörelsen. De uppmanar dessutom alla vänsteraktivister till en "gemensam och organiserad kamp för en omedelbar förändring av regeringens och vårt partis politik i riktning mot ett "ensidigt" antagande av ett verkligt vänster, och socialistiskt, program. Ett grundläggande steg i denna kamp måste vara att kräva en extrainkallad partikongress med målet att omedelbart förändra vår nuvarande politik, men också att förändra ledarskapet." http://www.marxist.se/grekland-syriza-kapitulerar-infor-utpressning

   • Jonas Karlsson
    24 februari 15:22

    Enligt BBC, http://www.bbc.com/news/world-europe-31599688, ser sparlistan ut enligt följande:

    * Motarbeta korruption

    * Bekämpa skatteflykt

    * Backa från löftet om att stoppa försäljningen av statlig egendom

    * Inte införa tidigare föreslagna höjningar av minimilönen

    * Inte öka kostnaderna för att kunna garantera boende och gratis sjukvård till arbetslösa utan försäkring.

    * Minska pensionskostnaderna, bland annat genom att ta bort möjligheter för tidig pensionering

    * Minska antalet departement från 16 till tio, samt minska förmånerna för parlamentsledamöter och regeringstjänstemän

    • Mårten Fjällström
     24 februari 16:32

     Hela dokumentet finns som pdf på http://clamo.ftdata.co.uk/files/2015-02/24/GREEK%20GVT%20REFORM%20AGENDA.pdf

     Det är långt, och BBC's bulletspoints gör den inte riktigt rättvisa. Det är sant att de binder sig till att inte vara finansiellt expansiva under de kommande fyra månaderna, men förutom det tycker jag att det mesta är tydlig vänsterpolitik.

     De pensioner som sänks är framförallt inom bank-sektorn och offentlig förvaltning (misstänker att chefspensionerna ligger illa till), medan garanterad minimiinkomst införas i spannet 50-65 för att minska förtidspensioneringar.

     Minimilönen ska höjas gradvis med konsultationer med "social partners and the European and international institutions, including the ILO".

     Riktat bistånd till de mest utsatta ska införas, "Minimum Guaranteed Income" ska utvärderas för att införas nationellt, osv.

   • Mårten Fjällström
    24 februari 16:42

    Jag skulle säga att om det program som lämnats in godkänns är det det bästa som kunde åstadkommas utan att lämna euron. Och om Grekland blir utsparkat ur euron nu (vilket fortfarande är klart möjligt, antingen nu eller i juni) så kommer Syriza ha klart mycket bättre stöd än om de själva valt ett utträde.

    Även innehållsligt så är det - för ett fyramånadersprogram - rätt bra. Återgång till grundläggande fackliga rättigheter, stöd till de fattigaste, stopp för vidare privatiseringar (även om de förbinder sig att inte göra något åt de redan helt genomförda). Om man vill se radikalare aktioner skulle man nog ändå få vänta till sommaren innan något skulle hinna rullas ut.

    • Jonas Karlsson
     24 februari 19:32

     Intressant rapportering, inte hunnit läsa själv än. Men intressant med kritiken inom partiet. Verkar som om olika delar av partiet har ganska olika mål.

 2. Mårten Fjällström
  24 februari 16:35

  ECB och EU-kommissionen har godkänt programmet enligt http://www.theguardian.com/business/live/2015/feb/24/greek-bailout-reform-plan-eurogroup-live-updates

  Nu är det upp till Eurogruppen (igen).

  • Mårten Fjällström
   24 februari 16:45

   Och nu godkände Eurogruppen. Dåså, krisen uppskjuten till sommaren.

   • Jonas Karlsson
    24 februari 19:33

    Kanske tillräckligt med matieral för en egen artikel? Tror din synpunkter här skulle intressera många. BBC:s punkter (o förmodar jag i annan media) är inte särskilt förklarande.

    • Mårten Fjällström
     25 februari 10:33

     Det finns flera potentiella artiklar.

     Och jo, det är nog viktigt att skriva några av dem, inte minst som det verkar varit ett uttryckligt mål från tyskt och spanskt håll att underminera Syriza inför väljarna.