Deltagande media
TISDAG 18 DECEMBER 2018
Utrikes
2015-02-28

Påstådda ryska planer för Ukraina

Ett av de avslöjanden som det skrivits mest om i svensk press de senaste dagarna handlar om ett dokument som lagts fram i Moskva (här). Frågan är hur dramatiskt detta egentligen är.  Den Kremlkritiska tidningen Novaja Gazeta i Moskva har publicerat en artikel om ett förslag till ryskt agerande i Ukraina. Novaja Gazeta ägs till en del av Alexander Lebedev som är miljardär och även delägare i fyra tidningar i Storbritannien. 

Förslaget ska vara skrivet i början av februari förra året, dvs innan kuppen genomfördes i Kiev. Troligtvis är dokumentet genuint och artikeln som citerar dokumentet i sin helhet finns översatt till engelska av unian.info (här). De som skrivit dokumentet verkar ha varit väl insatta i det politiska spelet i Ukraina. En som utpekas som möjlig medförfattare, affärsmannen Konstantin Malofeev, förnekar inblandning.

Artikeln i Novaja Gazeta hävdar att dokumentet skickats till (!) presidentens administration i Moskva, dvs det har inte presenterats bevis på att det upprättats inom denna administratin. Inblandningen i Ukrainas inre angelägenheter var tydligare när USAs vice utrikesminister, Viktoria Nuland, i det  berömda ”FuckEU”-samtalet med USAs ambassadör i Kiev pekade ut den person som borde vara premiärminister i kuppregeringen (som av en händelse blev det så).

Dokumentet argumenterar för att Ryssland borde ge stöd till de krafter i östra Ukraina som vill ha ett ökat oberoende från Kiev. Ryssland borde verka för en federalisering som på sikt kan leda till en anslutning till Ryssland. Det sägs inget om militära insatser. Ett av de få kritiskt granskande inläggen kom på bloggen ”8dagar” (här).

Som regel i svensk press tolkas allt som har med Ryssland att göra på ett negativt sätt och Vladimir Putin utpekas som den stora boven, men hur dramatiskt är detta ”avslöjande” egentligen. Ett dokument har skickats till Kreml med förslag på ryskt agerande i Ukraina.

 

http://www.unian.info/politics/1048525-novaya-gazetas-kremlin-papers-article-full-text-in-english.html

http://www.8dagar.com/2015/02/varning-freden-ar-los.html

 

http://www.svt.se/nyheter/varlden/hemlig-rysk-plan-avslojas

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.