Deltagande media
TISDAG 26 MARS 2019
Utrikes
2015-03-02

Ökat stöd för Syriza i Grekland

Stödet för Syriza i Grekland har ökat från 36 procent till 47,6 procent sedan valet 25 januari. Det är en remarkabel ökning på så kort tid och kan för Syriza ses som ett kvitto på att de uppfyller väljarnas förhoppningar.

Alexis Tsipras lär vara väldigt glad över senaste opinionsmätningen efter stark intern kritik över att partiet backat i kravet om skuldavskrivning och gått med på fortsatt överförmynderi från trojkan.

På gatorna har optimismen återvänt, skriver Guardian. Regeringstjänstemän har kunnat gå på gatorna i Athen igen utan att bli attackerade av protesterande.

– De ger oss vår röst tillbaka, säger Dimitris Stathokostopoulos, som av Guardian beskrivs som en framstående företagare. För första gången finns det en känsla att vi har en regering som försvarar våra intressen. Tyskland behöver coola ner sig. Åtramningspolitiken har inte fungerat. Varhelst den har applicerats har den skapat fattigdom, arbetslöshet och absolut katastrof.

Foto: CC, Michalis Famelis, Wikimedia Commons.

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Mårten Fjällström
  03 mars 11:35

  Noterbart är också att vänstern-om-vänstern (KKE och Antarsya) verkar ha lite internt utbyte (KKE ner, Antarsya upp)imen totalt sett är oförändrade medan konservativa Ny Demokrati backar och socialdemokratiska PASOK går ner mot 3%-spärren. Syriza har alltså plockat väljare som röstat på de två forna regeringsalternativen.

  Länk på grekiska: http://www.antenna.gr/news/m/article?aid=391396 (Den som läser noga ser att Syriza där har 42%, jag tror 47% är om man räknar bort vet ej och soffliggare)

 2. Jonas Karlsson
  03 mars 21:26

  Intressant att Antarsya ökar också, någon bra förklaring till det?
  Det inhemska stödet för Syriza kommer givetvis spela stor betydelse för vilken politik de kommer fortsätta driva. Har ju inte fått intrycket att de vill bryta med kapitalismen, men det är samtidigt ett svårt läge i förhandlingarna om de nu verkligen inte vill lämna euron. De närmaste månaderna kommer utvisa vilken agenda och strategi ledningen verkligen har.