Deltagande media
TISDAG 26 MARS 2019
Inrikes
2015-03-10

Folkets inkassokrav på storbankerna: 34 miljarder kr

Ladda ned ovanstående bild som utskrivbar PDF-fil, dela på Facebook, skriv ut och sprid. Klicka här.

Folkkampanjen för Gemensam Välfärd heter ett nätverk mellan aktivister av olika facklig och politisk tillhörighet. Under nästa vecka organiserar detta nätverk en kampanj, den s.k. Bankveckan. Då avser kampanjen att uppvakta de svenska storbankerna i samband med deras årsstämmor i Stockholm. Kravet är att bankerna ska betala tillbaka till samhället för det stöd man tidigare erhållit i form av tillskjutna skattepengar.

Kravet på att betala tillbaka är verkligen på sin plats. Under det gångna året har de fyra största bankerna (Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank) gjort rekordstora vinster. Sammanlagt 104,5 miljarder. Inte småpengar precis, bankerna står som vinstmaskiner betraktade i en klass för sig själva. Men någon återbetalning till skattebetalarna kommer så klart inte att ske genom tysta böner och välvilliga vädjanden. Bankerna planerar ju att betala ut större delen av vinsterna i ren vinst åt aktieägarna. Snuskigt rika finanskapitalister som Björn Wahlroos, i spetsen för finansbolaget Sampo (största ägare av Nordea) kommer i så fall att bli ännu rikare.

Att kravet på att betala tillbaka skulle vara berättigat råder det ingen tvekan om. Andreas Cervenka, ekonomireporter på SvD, skrev i höstas en artikel som klargjorde precis hur mycket pengar som rimligtvis borde gå tillbaka till skattebetalarna för att kompensera det tillskott som dessa banker tillfördes av staten under krisen 2008. Bevisligen rör det sig om åtminstone 34 miljarder kronor, åtminstone om man ska ta Cervenka på orden.

Det är inga småpengar, och dom resurserna skulle kunna användas till mycket gott och nödvändigt. Att många också tycker så gavs det en indikation på förra veckan, när den bifogade bilden på "Folkets inkassokrav" (fotograferat av undertecknad på ett aktivistmöte med Folkkampanjen) delades över 20 000 gånger efter att ha hamnat på Facebook.

Bankveckan är alltså ett lovvärt initiativ som många borde sluta upp i och stötta. Det behövs för att vi ska få igång en debatt om bankernas skandalösa rofferi. För mer info om Fokkampanjen för Gemensam Välfärd och aktiviteterna kring Bankveckan, kolla in deras hemsida, eller besök Facebookeventet Payback time för välfärden.

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Jonas Karlsson
    10 mars 22:49

    Grymt bra initiativ. 34 miljarder låter i underkant, men vi måste börja någonstans! Det skulle räcka för att bygga bort hela bostadsbristen.. http://www.synapze.se/?link=article&key=12277